Romney v příspěvcích drtí Obamu

Washington - Republikánský uchazeč o Bílý dům Mitt Romney v květnu poprvé v měsíčních darech na volební kampaň předčil demokratického prezidenta Baracka Obamu. Podle údajů z obou táborů získali republikáni minulý měsíc od sponzorů 76,8 milionu dolarů (1,5 miliardy korun), demokraté pouhých 60 milionů dolarů. Prezidentské volby se uskuteční 6. listopadu. Obama se v nich bude snažit obhájit svůj mandát.

Pro oba politiky, kteří se v listopadu utkají o Bílý dům, představují květnové příjmy od sponzorů výrazné zvýšení měsíčních příjmů proti dubnu. Tehdy Obama získal 43,6 milionu dolarů, zatímco Romney 40 milionů dolarů.

Kampaň bude stát miliardu dolarů

Letošní volební kampaň bude podle amerických politologů nejdražší v historii a očekává se, že za ni oba politické tábory vydají až miliardu dolarů. Zatím demokraté shromáždili zhruba půl miliardy dolarů. Romneyho tábor za nimi zaostává o 100 milionů dolarů. Rozdíl je způsoben mimo jiné tím, že republikáni se za Romneym sjednotili teprve v dubnu, kdy získal jednoznačnou převahu ve stranických primárkách.

Mitt Romney
Zdroj: ČTK/AP/M. Spencer Green

Kromě stranických fondů do americké prezidentské kampaně výrazně promluví i takzvané politické akční výbory (PAC). Tyto organizace nejsou formálně provázané se stranami, podporují ale jednotlivé kandidáty a na rozdíl od uchazečů o Bílý dům mohou vybírat od dárců nijak neomezené příspěvky.

Romney formálně ještě není kandidátem Republikánské strany do prezidentské volby. Jeho nominaci ještě musí potvrdit stranický sjezd, který se uskuteční v srpnu. Bývalý guvernér státu Massachusetts však už v primárkách získal nadpoloviční většinu delegátů pro sjezd.

Vydáno pod