Podle ministerstva hrozí v Egyptě nebezpečí hlavně na severu Sinaje

Praha - Ministerstvo zahraničí zpřesnilo varování pro zájezdy do Egypta: nedoporučuje jezdit do severní části Sinajského poloostrova včetně letoviska Taba; na jihu poloostrova pak mají být Češi jen v turistických střediscích a mimo ně nemají nikam jezdit. Podle diplomacie hrozí v oblasti teroristický útok nebo únos turistů - ohroženy jsou prý životy, zdraví i majetek. Ministerstvo zahraničí dále nedoporučuje individuální turistiku po egyptském území mimo oblast Káhiry, Alexandrie a turistických oblastí v horním Egyptě.

Nejkritičtěji však ministerstvo vnímá Sinajský poloostrov. „V oblasti Sinajského poloostrova a zejména v jeho severní části se od počátku roku 2011 výrazně snížila bezpečnost. Negativními faktory jsou zejména pronikání nelegální migrace, pohyb ozbrojených skupin, pašování zbraní a pronikání extrémistů z pásma Gazy,“ zdůraznilo ministerstvo. Navíc prý v dohledné době nelze očekávat zlepšení situace. Bezpečnost se v Egyptě zhoršila po loňských protirežimních nepokojích. 

Diplomaté uvádějí, že v Egyptě je i nadále možnost vzniku neohlášených stávek a pouličních demonstrací. Ministerstvo zahraničí proto doporučuje občanům během pobytu v Egyptě vyhýbat se jakýmkoliv shromážděním či srocením občanů.   

Rozhovor s mluvčím ministerstva zahraničí (zdroj: ČT24)

Egypt patří mezi oblíbené turistické destinace Čechů. První vážnější varování týkající se cest do Egypta vydalo ministerstvo ve středu, což ale rozladilo cestovní kanceláře, které si stěžovaly, že to s nimi nikdo neprojednával. Nakonec se ministerstvo se zástupci cestovních kanceláří dohodlo, že bude svá doporučení zpřesňovat. „Nejedná se o žádný nátlak cestovních kanceláří, navíc informace cestovních kanceláří vycházejí z dění na ulici, nikoliv ze zpravodajských služeb,“ uvedl ve Studiu ČT24 mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Diplomacie prý v průběhu týdne analyzovala další informace z oblasti, proto přišlo dnešní zpřesnění.  

Varování týkající se Sinaje vydaly i jiné státy, mimo jiné Británie, Německo, Kanada, Austrálie a Izrael. Například podle britského ministerstva hrozí nebezpečí podél hlavních silničních tahů a na území severně od silnice mezi Suezem a Tabou. Ministerstvo dále Britům radí, aby mimo města cestovali jenom v konvojích a byli v kontaktu s egyptskými úřady.