Zkoumání černých děr je příliš drahé, NASA zrušila projekt

Washington - Výzkum černých děr a neutronových hvězd by stál téměř o třetinu víc, než byl plánovaný rozpočet. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) proto stornoval astronomický projekt plánovaný na rok 2014.

NASA měla v plánu spustit v roce 2014 projekt, jehož základem měl být start rakety s rentgenovým teleskopem GEMS určeným pro zkoumání černých děr. Podle šéfa astronomické divize NASA Paula Hertze se ale ukázalo, že rozpočet projektu, původně stanovený na 119 milionů dolarů, by byl překročen až o 30 procent. NASA se ho proto rozhodla zrušit.

Na projekt už šly desítky milionů

Na projekt už bylo vynaloženo 37 milionů a dalších 13 milionů bude stát jeho stornování. NASA už dříve zjistila, že náklady na některé klíčové projekty budou vyšší, než se původně předpokládalo. Například budování Webbova vesmírného teleskopu, který by měl v roce 2018 nahradit Hubblův teleskop, bude stát podstatně víc a dosáhne částky devíti miliard dolarů.

Vesmír - Ilustrační foto
Zdroj: Rex Features/Getty Images

Přestože NASA nemá k dispozici žádné jiné zařízení srovnatelné se zrušeným teleskopem GEMS, pokusí se podle Hertze výzkum simulovat s pomocí jiných přístrojů. Jedním z nich bude teleskop NuStar, který má příští týden vynést do vesmíru raketa ze základny na tichomořském atolu Kwajalein.