USA hlásí nejteplejší rok od počátků měření

Washington - Spojené státy zažívají nejteplejší rok ve své historii. Podle amerických meteorologů se teploty na jaře vyšplhaly nejvýš od roku 1895. Průměrně dosahovaly téměř čtrnácti stupňů, tedy téměř o tři stupně víc, než je dlouhodobý průměr. Měsíc květen byl navíc druhý nejteplejší za posledních 117 let. Podle meteorologů je letošek příkladem toho, co lze v období globálního oteplování od počasí očekávat.

V období meteorologického jara, tedy o března do května, dosahovala průměrná teplota na území kontinentálních USA 13,9 stupně Celsia, což je o 2,9 stupně víc, než je dlouhodobý průměr za 20. století. Zároveň byla průměrná jarní teplota o 1,1 stupně Celsia vyšší, než byl dosavadní rekord z roku 1910.
   
Jednatřicet amerických států ohlásilo nejteplejší jaro vůbec, pro dalších jedenáct států byly letošní jarní teploty mezi desítkou nejvyšších. „Epicentrem“ nejvyšších teplot byla oblast amerického středozápadu.

Slunečné počasí
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Na Aljašce bylo naopak jaro o 1,5 stupně Celsia chladnější, než je dlouhodobý průměr, a o 10,5 procenta vlhčí. Havajské ostrovy zase postihlo sucho.

Vydáno pod