Britští ministři na Euro nejedou

Londýn - Část fotbalového mistrovství se odehraje také na Ukrajině. V souvislosti s uvězněním tamní expremiérky Julije Tymošenkové ale řada světových státníků předem řekla, že na Euro nepřijede. K bojkotu zápasů hraných na ukrajinském území se připojila například britská nebo francouzská vláda a také zástupci evropské komise. Podle ukrajinského velvyslance v Británii by se ale sport a politika neměly plést dohromady a vyzval k hledání jiných cest.

I když britská vláda oznámila, že plně podporuje národní fotbalový tým na evropském mistrovství, na Ukrajinu, kde se šampionát koná, žádný z ministrů nepojede. Kvůli věznění ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové akci bojkotují. 

Britské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení: „Vláda plně podporuje účast Anglie na Euru 2012. Doufáme, že bude turnaj úspěšný jak pro Anglii, tak pro fanoušky a obyvatele Ukrajiny a Polska. Ovšem žádný z minstrů se nezúčastní zápasů ve skupině na Euru 2012. Jejich pozdější případná účast se ještě zváží s ohledem na jejich povinnosti kvůli přípravě olympiády a také s ohledem na znepokojení nad zneužíváním práv na Ukrajině.“ 

Britský stínový ministr zahraničí Douglas Alexander pak dodal: „Případ Julije Tymošenkové vrhá stín na Ukrajinu. Okolnosti jejího procesu a její léčby ve vězení jsou předmětem vážného znepokojení. Je správné, že britští ministři nepojedou na šampionát.“ Na mistrovství přitom nepojedou ani britští princové William a Harry. Stejně tak bojkotují fotbalový šampionát politici z Francie a Německa.

Ukrajinský velvyslanec: Politika a sport by se němely míchat

Ukrajinský velvyslanec v Británii ovšem označil postup britské vlády za krok vedle. Podle něj je spousta příležitostí, kde by se dalo o případu Tymošenkové diskutovat, ovšem fotbalový turnaj k nim prý rozhodně nepatří. „Lituji, že se rozhodli nepřijet a nepodpořit jejich tým na Ukrajině. To je něco, čemu nerozumím. Myslím, že by se sport a politika neměly míchat,“ uvedl Volodymyr Chandogij. 

Julije Tymošenková si v Charkově odpykavá sedmiletý trest vězení za to, že podepsala nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu. Tymošenková si stěžuje na nespravedlivý proces a špatné zacházení ve vězení. Trpí bolestmi zad, nyní se léčí s vyhřezlou ploténkou v charkovské nemocnici.