Čchenův domov už není pod drobnohledem režimu

Peking – Bratr Čchen Kuang-čchenga tvrdí, že v domovské vesnici čínského slepého disidenta už se dá lépe dýchat. Obyvatelé se mohou po letech v obci Tung-š'-ku opět volně pohybovat. Mizí odtud strážní věže i domy, ve kterých byli mučeni lidé. Disident nedávno mohl vycestovat z Číny do USA.

Obec a především Čchenův dům proměnily v minulosti úřady doslova v pevnost s množstvím zdí, bezpečnostních kamer a strážců, kteří bránili v pohybu příbuzným slepého disidenta i jeho přívržencům. Nyní mohou lidé z vesnice svobodně odcházet či do ní vstupovat. 

Disidentův bratr tvrdí, že v sobotu v noci zdejší úřady strhly dva strážní domky, které byly symbolem „barbarství a tyranie“. Strážci tady napadali množství stoupenců slepého aktivisty, kteří se ho pokoušeli navštívit v domácím vězení. 

„Zlikvidovali úplně všechno, nezbyla jediná stopa. Zmizely i oba takzvané černé domy, které byly postaveny u vstupu do vesnice, když byl bratr uvržen do domácího vězení. V uplynulých dvou letech byli nesčetní internetoví podpůrci Čchena v těchto strážních domcích vystaveni krvavému bití,“ řekl Čchen Kuang-fu. Zmizely také bezpečnostní kamery zaměřené na Čchenův dům a ztlumilo se i světlo ostře zářících pouličních lamp. 

„Konečně můžeme v noci spát. Dřív bylo pořád slyšet kroky hlídkujících policistů, hluk aut a štěkání psů,“ vypověděla zdejší obyvatelka. „Už nás nikdo nezastavuje na kontrolních stanovištích, když opouštíme vesnici nebo se vracíme. Teď lze bez problémů kráčet po silnici. Cítím se klidnější a šťastnější,“ dodala.

Vydáno pod