Virus Flame se sám maže a zahlazuje za sebou stopy

Londýn - Tvůrci viru Flame vyslali „sebevražedný“ kód, takže se tento sofistikovaný špionážní počítačový program sám z napadených počítačů vymaže a zahladí za sebou stopy. Kódy zaznamenala bezpečnostní firma Symantec, píše o tom BBC. Bude tak zřejmě ještě těžší vypátrat, kdo vlastně virus vytvořil.

„Vytvořili 'sebevražedný' příkaz, který má kompletně Flame odstranit z napadených počítačů,“ tvrdí Symantec. Tento kód lokalizuje na počítači každý soubor viru a odstraní jej. Polohu v paměti pak přepíše tak, aby byla nečitelná a nedala se vypátrat. Sám virus za sebou tedy zahlazuje stopy. 

Sofistikovaný špionážní program Flame dokáže tajně stahovat informace a zřejmě byl nasazen proti Íránu. Teherán přiznal, že v posledních týdnech přišel o velké množství dat. Írán už ale oznámil, že vyvinul program, který dokáže virus detekovat. 

Na Flame upozornila ruská antivirová firma Kaspersky Lab. Software byl podle ní aktivní od března 2010. Nový virus je údajně dvacetkrát výkonnější než poslední obávaný program Stuxnet.