Kongres USA se zlobí nad únikem tajných informací

Washington - Američtí zákonodárci chtějí zpřísnit podmínky pro přístup k utajovaným informacím a zavést tresty za jejich vyzrazení. Příslušný zákon společně připravují výbory Sněmovny reprezentantů a Senátu pro kontrolu výzvědných služeb. Poslance a senátory přimělo k úpravě zákonů několik nedávných úniků tajných informací, které se objevily v médiích.

Zákonodárce pobouřily především dva nedávné úniky tajných informací. Nejprve se v médiích objevily informace o tajné politice Bílého domu, která směřuje k cílenému likvidování členů teroristické sítě al-Káida pomocí náletů bezpilotních letounů a pozemních útoků na území cizích států. Poté se v tisku objevily zprávy o tom, že USA vyvinuly virus Stuxnet, který útočil na íránská jaderná zařízení.

Výbor Sněmovny reprezentantů hodlá úniky tajných informací vyšetřit. Předseda výboru Mike Rogers ale přiznává, že šetření patrně k žádnému výsledku nepovede. CIA i ministerstvo spravedlnosti, tedy dva pravděpodobné zdroje vyzrazených informací, už oznámily, že při vyšetřování nehodlají se sněmovním výborem spolupracovat.

Únik tajných informací v USA
Zdroj: ČT24

John McCain: Úniky mají Obamovi zvýšit popularitu

Senátor John McCain, který se před čtyřmi lety neúspěšně ucházel o Bílý dům, obvinil prezidenta Baracka Obamu, že sám stojí za úniky. Prý si tak chce zvýšit popularitu před podzimními volbami, v nichž bude usilovat o znovuzvolení. „Představa, že Bílý dům záměrně uvolní tajné informace, týkající se národní bezpečnosti, je urážlivá a chybná,“ reagoval před novináři Obama. Jeho administrativa prý má nulovou toleranci vůči únikům citlivých a tajných informací.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Obama má za sebou těžký týden

Barack Obama má za sebou vůbec sedm dnů plných politické hrůzy: Týden, který začal nepříznivou zprávou o nových pracovních místech a prudkým poklesem burzy a který končí informací, že jeho listopadový konkurent Mitt Romney poprvé vybral na kampaň víc peněz než on. Obamovi demokraté se také neúspěšně pokusili odvolat guvernéra Wisconsinu jako odplatu za jeho tvrdý postoj k odborářským právům. Jeden z guvernérových protikandidátů dostal facku od své příznivkyně, Obamovi a jeho straně dali debaklem facku všichni voliči. Přátelský špílec od jeho předchůdce George W. Bushe prezidentovi na náladě určitě také nepřidal. „Těší mě taky, pane prezidente, že až budete procházet těmito chodbami a zvažovat těžká rozhodnutí, můžete se podívat na tento portrét a zeptat se: Co by asi udělal George?“ prohlásil Bush, když odhaloval svůj portrét v Bílém domě.

Vydáno pod