Čtyři vojáci NATO nepřežili útok v Afghánistánu

Kábul - Při útoku ozbrojenců v provincii Kápísá ve východním Afghánistánu byli zabiti čtyři vojáci mezinárodních sil NATO. Všichni mrtví jsou pravděpodobně Francouzi. Síly ISAF incident v prohlášení potvrdily, aniž upřesnily národnost zabitých. K odpovědnosti za útok se přihlásilo radikální islamistické hnutí Taliban.

Podle policejního šéfa provincie Kápísá Abdara Rahmána šlo o sebevražedný pumový útok namířený proti francouzským vojákům rozmístěným v této hornaté provincii.

Islamističtí rebelové v Afghánistánu v posledním měsíci vystupňovali svou aktivitu v rámci jarní ofenzivy, kterou ohlásili po skončení zimního období, kdy je řada regionů v Afghánistánu kvůli sněhu nepřístupná.

V současnosti je v Afghánistánu rozmístěno na 130 000 zahraničních vojáků, kteří se ale mají postupně stahovat a zemi zcela opustit do konce roku 2014.

Hollande začne v červenci stahovat francouzské vojáky

Na útok sebevražedného atentátníka už oficiálně reagoval francouzský prezident Francois Hollande, který slíbil stažení všech francouzských vojáků z Afghánistánu do konce roku. Stahování podle něho začne už v červenci. Čtveřici zabitých vojáků se prý dostane „státních poct“. Počet mrtvých Francouzů v Afghánistánu od roku 2001 vzrostl na 87.