Bratislavou prošel pochod na podporu práv homosexuálů

Bratislava - Několik stovek lidí přišlo dnes do Bratislavy podpořit shromáždění za uzákonění registrovaného partnerství osob stejného pohlaví a za zrovnoprávnění homosexuálů a leseb s většinovým obyvatelstvem v některých otázkách společenského života. Účast na demonstraci a následném pochodu ulicemi metropole, na jejíž průběh dohlížely stovky policistů a policejní vrtulník, zaostala za očekáváními.

Třetí ročník akce pod názvem Duhový Pride Bratislava začal za potlesku publika symbolickými sňatky ženského, mužského a smíšené páru. Nechyběli „svatební“ polibky a házení kytic do publika. Navzdory vstupním kontrolám demonstraci nakrátko přerušila dýmovnice, kterou někdo odpálil před pódiem. 

Akcí chtěli její organizátoři upozornit na to, že osoby stejného pohlaví žijící ve společné domácnosti se potýkají s problémy například v případě nemoci nebo úmrtí partnera. „V prosinci jsem po čtvrtročním vztahu pochovával partnera a rozhodl jsem se, že bylo vhodné upozornit na absenci právního pořádku,“ uvedl Ondřej, jeden z naoko provdaných gayů.

Svatební polibek před slovenským úřadem vlády
Zdroj: ČT24

Demonstrace se konala na náměstí u úřadu vlády, které obklíčili policejní těžkooděnci. U kovových zátarasů se shromáždila také skupinka vyholených mladíků s transparentem „Nechceme v Bratislavě homosexuální extremisty“, s církevními obrázky a fotografii prezidenta válečného Slovenského státu Jozefa Tisa. U budovy parlamentu se zase sešlo několik desítek zastánců tradiční rodiny.

Slovensko, kde se většina obyvatel hlásí k některé z církví, na rozdíl od Česka registrované partnerství homosexuálů uzákoněno nemá a s podobným rozhodnutím nepočítá ani programové prohlášení nové vlády sociálně demokratického premiéra Roberta Fica. Ten se dnes omezil na prohlášení, že respektuje jakékoliv shromáždění konané v souladu se zákonem. „Tomuto tématu se vláda v současnosti nevěnuje, ale soustředí se na zvyšování úrovně všech obyvatel Slovenska,“ poznamenala jeho mluvčí Beatrice Hudáková.

Anton Ziolkovský, tajemník Konference biskupů Slovenska

„Duhový pochod nevnímáme jako něco pozitivního, protože se domníváme, že slouží k prosazování požadavků, které poškozují naši společnost.“

Symbolické sňatky osob stejného pohlaví na demonstraci už předem odsoudila katolická církev. „Snahy postavit jiné typy vztahů na úroveň manželství a rodiny odporují přirozenosti lidské společnosti a vedou k narušení jejích základů. Vyzýváme všechny lidi dobré vůle k podpoře manželství a rodiny jako svazku jednoho muže a jedné ženy,“ prohlásil předseda Konference biskupů Slovenska Stanislav Zvolenský.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Slovenští politici právům homosexuálů příliš nepřejí

K obhajobě práv lidí stejného pohlaví se na pětimilionovém Slovensku nehlásí ani mnoho politiků. Naopak, opoziční poslanec Štefan Kuffa zastupující seskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti před měsícem dokonce označil homosexuály za nemocné, jimž by se měli věnovat psychiatři.

Předseda opozičních křesťanských demokratů Ján Figeľ zase kritizoval společnou iniciativu diplomatů několika zemí, kteří Duhový Pride podpořili. „Považuji tuto opakovanou iniciativu skupiny velvyslanců za nepřiměřenou. Občané ji mohou pokládat i jako zasahování do vnitřních záležitostí Slovenské republiky,“ uvedl exministr dopravy. Česko se k prohlášení diplomatů nepřipojilo.

Gay Pride dnes také ve Splitu

Podobná akce na podporu práv homosexuálů dnes proběhla také v chorvatském Splitu. Účastnilo se ho přibližně 500 lidí. Loni vůbec první ročník pochodu Gay Pride v tomto přímořském městě provázely násilnosti, letos se ale akce konala za silného policejního dohledu 900 příslušníků, včetně členů zvláštních jednotek. K pochodu se prý chtěla přiblížit skupina asi 200 odpůrců, policie jim v tom zabránila.