Jak zemřel Lincoln? Nalezený dokument přinesl podrobnosti

Washington – V americkém národním archivu objevili mimořádný historický dokument. Vojenský lékař, který byl přímým účastníkem celé události, v něm na jednadvaceti stránkách popisuje, jak probíhal atentát na 16. prezidenta USA Abrahama Lincolna. Do prezidentské lóže ve washingtonském divadle se dostal jako první.

Když mladý vojenský doktor Charles Leale seděl ten osudný večer 14. dubna 1865 ve washingtonském divadle, výstřel zaslechl jen vzdáleně. „Slyšel jsem výkřiky: 'Prezident byl zavražděn!' A potom další: 'Zabijte vraha, zastřelte ho!' Vycházely z různých částí publika,“ napsal později přímý svědek do zprávy pro americký Kongres.

Muž poté běžel do prezidentské lóže. Lékařský diplom měl v kapse jen pouhých šest týdnů, přesto musel okamžitě jednat. „Snadno jsem odstranil sraženinu a umístil malíček levé ruky do zcela otevřené rány po kulce. Zjistil jsem, že zasáhla přední mozek. Jako první nechal přinést vodu a brandy,“ popsal svůj postup Leale. Pak dorazili přivolaní lékaři a prezidenta přenesli do vedlejšího domu. Lincoln přes veškerou snahu zemřel deset minut před půl osmou ráno.

Lincolnova vraha, herce Johna Wilkese Bootha, zastřelili po 12 dnech na útěku vojáci. Atentát připravilo celkem 9 spiklenců, kteří byli přívrženci Konfederace. Na mušce tehdy měli i další představitele unijní vlády, viceprezidenta Andrew Johnsona a slavného generála Ulyssea S. Granta. Oba tito politici poté postupně nastoupili na Lincolnovo místo, Johnson jako sedmnáctý a Grant jako osmnáctý americký prezident.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)