Za mír v Afghánistánu bojuje i rádio. NATO ho podporuje, Taliban ničí

Kábul/Kúnar – Alianční jednotky bojující v Afghánistánu proti povstalecké skupině Taliban se snaží posílit svou pověst všemi prostředky. Mimo jiné jim v tom pomáhá i radiová stanice Narí. Hraje hudbu na přání, ale prostor dává také názorům obyčejných Afghánců a velitelům zahraniční mise.

V Kúnaru, provincii odřízlé od civilizovaného Kábulu, je radiová stanice úplným zjevením. Sice má jen jednu telefonní linku, ale místní ho respektují. Své fanoušky má rádio dokonce i v řadách Talibanu. „Využívají rádio k tomu, aby varovali místní. Informují je o tom, co Taliban dělá a jaká má řešení,“ uvedl moderátor Gulam Rahím.

To ale neznamená, že by extrémisté novináře ukryté v dřevěném baráku podporovali. Stanici totiž ochraňuje NATO. Tlumočí názory jeho velitelů, kteří tak místním můžou říct, co v Afghánistánu dělají. „Máme program nazvaný Mír, který má šířit uklidnění. Vysíláme všechny názory,“ prohlašuje reportér rádia Ziaudín Burhání.

Podle Američanů o úspěchu rádia svědčí fakt, že se ho již jednou povstalci snažili zničit. Letos v květnu byl na základnu, kde stanice sídlí, proveden útok. Zahynuli při něm dva američtí vojáci a Talibanci živě debatovali, zda se jim podařilo vyřídit i rádio. „Dosáhli jsme efektu, kterého jsme chtěli, protože spojujeme lidí,“ poznamenal spokojeně podplukovník Scott Green.

Afghánské rádio v provincii Kúnar (zdroj: ČT24)

Volající si stěžují na vliv Talibanu, ale také kritizují NATO za nedostatek škol, silnic a klinik. Do roku 2014, kdy mají podle plánu alianční jednotky odejít ze země, se už toho ale zřejmě příliš nestihne. „Je jasné, že pokud koalice odejde, začnou si mezi sebou Afghánci vyřizovat účty, jako se to už v historii dělo,“ odhaduje Rahím. Ovšem nejistá je i budoucnost této stanice. Bez ochrany mezinárodních vojsk éter asi dlouho obývat nebude.

NATO omezí své útoky v Afghánistánu

Afghánský prezident Hamíd Karzáí po jednání s americkým velvyslancem v Kábulu oznámil, že NATO už nebude v Afghánistánu útočit v obydlených oblastech. Afghánce totiž pobouřila smrt osmácti lidí, hlavně dětí a žen při středečním útoku koaličních vojsk v provincii Lógar, kde působí i česká jednotka. Aliance se za to omluvila.