Zástupci europarlamentu dohlížejí na Ukrajině na kauzu Tymošenkové

Charkov - Na Ukrajinu přicestovali bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski a někdejší předseda Evropského parlamentu Pat Cox. Jsou zde v rámci mise europarlamentu, aby dohlédli na kauzu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Mají jednat s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Tymošenková byla loni odsouzena k sedmi letům vězení za škody, které ukrajinské státní pokladně způsobila podpisem údajně nevýhodného kontraktu na dovoz ruského zemního plynu.

„Cíl této mise je zcela jasný - je to znovuzavedení spravedlnosti,“ uvedla dnes dcera někdejší ministerské předsedkyně Jevhenija Tymošenková. Členové mise Evropského parlamentu chtějí navštívit Tymošenkovou, v červnu se hodlají zúčastnit odvolacího řízení v expremiérčině případu.

Ukrajinská prokuratura expremiérku v minulosti obvinila z defraudací a daňových úniků a znovu otevřela 16 let starý případ vraždy mocného byznysmana a politika Jevhena Ščerbaně. Ukrajinské vedení ji podle jejího doktora Karla Maxe Einhäupla nechce dovolit odcestovat kvůli léčbě do Německa. „Nepovolili jí ani dočasné propuštění, jak je v řadě případů možné,“ dodal Einhäupl.

Problémy Julije Tymošenkové s vyhřezlou ploténkou se v charkovské nemocnici postupně zmenšují, podle německých lékařů, kteří jí dojíždějí pravidelně ošetřovat, ale odmítá všechny injekce. Bojí se útoku na své zdraví. „Je obtížné léčit pacientku, která má takovéto obavy. Snažíme se, abychom získali její důvěru a mohli jí pomoct v boji s touto nejspíš dlouhodobou a bolestivou nemocí,“ sdělil včera doktor Einhäupl. Podle lékařů je Tymošenková už pohyblivější a bolest částečně ustoupila. Problémů s páteří se v charkovské nemocnici ale podle nich nemůže plně zbavit.