Německo řeší létající koberec

Berlín - Německé úřady vyšetřují, jestli ministr rozvoje Dirk Niebel neporušil zákon. Při své pracovní návštěvě Afghánistánu si v zemi koupil koberec, který si nechal později dopravit do vlasti šéfem spolkové zpravodajské služby. Nezaplatil za něj ale clo ve výši 200 eur. Niebel, který je členem kabinetu kancléřky Angely Merkelové za liberály (FDP), se už za prohřešek omluvil a řeší dodatečnou úhradu. Nákupem koberece do své jídelny prý chtěl podpořit afghánské živnostníky. Kvůli skandálu s „létajícím kobercem“ se už Niebel stal terčem kritiky i řady vtipů.

Niebel to vysvětlil tím, že červený koberec si koupil v Kábulu za 1 400 dolarů (přes 35 tisíc korun). Byl ale prý moc těžký, a proto požádal velvyslanectví, aby jej poslalo do Německa v dalším vládním letadle. Do Berlína později 30kilogramový koberec podle německých médií dopravil šéf spolkové zpravodajské služby (BND) Gerhard Schindler. Dovozní clo ve výši asi 200 eur (kolem 5 000 korun) ale nikdo nezaplatil.

Niebel se už za prohřešek omluvil a řeší nyní dodatečné provedení úhrady. Mluvčí berlínské prokuratury dnes potvrdil médiím, že úřad prověřuje „původní podezření z možného trestného jednání“. Celá věc vrhá také špatné světlo na koaliční FDP, která se zotavuje po sérii nezdarů v několika posledních zemských volbách.

Vydáno pod