Brown: Deník The Sun záměrně útočil na mou osobu

Londýn - Problém britských médií spočívá v tom, že směšují fakta s názory novinářů. Prohlásil to bývalý britský premiér Gordon Brown před komisí soudce Briana Levesona. Brown také naznačil, že by bylo vhodné nějakým způsobem fungování internetových médií regulovat. Brown rovněž odsoudil, jakým způsobem vyšla najevo informace, že má jeho syn cystickou fibrózu. Tuto informaci přinesl před lety britský deník The Sun. Ten proti expremiérovi prý vedl osobní útoky. Dnes předstoupí před komisi i ministr financí George Osborne. Toho se budou vyšetřovatelé ptát, proč si konzervativci najali bývalého editora týdeníku News of the World Andyho Coulsona. Komise vyšetřuje skandál kolem odposlechů právě v těchto novinách. Nyní se zaměřuje v první řadě na vztah mezi britskými médii a politiky.

Brown řekl, že on a jeho manželka Sarah byli „postaveni před hotovou věc“, když v roce 2006 The Sun otiskl příběh o zdravotním stavu jejich syna Frasera. Expremiér popíral, že by on sám nebo jeho manželka dali svolení k vypublikování informací o jejich soukromém životě.

Gordon Brown, britský expremiér:

„Nemůžeme si vzít ponaučení z toho, co se stalo, dokud tu nebude nějaká upřímnost, která napoví, co se skutečně přihodilo a zda se jedná o praxi, která by mohla i nadále pokračovat.“ 

Brown rovněž kritizoval deník The Sun za to, jak ho prezentoval v době jeho vlády, včetně tvrzení, že usnul na vzpomínkové bohoslužbě. Posléze Brown vysvětloval, že přitom jen sklonil hlavu, aby se modlil. „Je tu story o tom, že jste usnul, a vy jste se jen modlil. The Sun ale rozhodl, že se jedná o příklad někoho, kdo spí a opovrhuje vojáky,“ konstatoval Brown.

Expremiér zároveň popřel, že by listu vyhlásil válku. Z toho ho v dubnu před Levesonovou komisí obvinil Murdoch. Mediální magnát tehdy tvrdil, že Brown při vyhrožování působil „nevyrovnaným dojmem“.

Gordon Brown s manželkou
Zdroj: ČTK/AP/Tim Hales

Internetové zpravodajské weby prý nemají standardy práce

Podle Browna také sílí tlak na kvalitu novinářské práce, který vytvářejí internetová média. Britský expremiér uvedl, že tisk musí soutěžit s internetovými zpravodajskými portály, které však nemají žádné standardy práce.

Před Levesonovou komisí už v květnu vystupoval Brownův předchůdce v úřadu Tony Blair. Ten uvedl, že britští představitelé jsou nuceni se ucházet o přízeň podobných mocných tiskových magnátů. Jinak politikům podle Blaira hrozí divoké mediální útoky, které by jim znemožnily efektivně vládnout.

Tony Blair
Zdroj: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ve čtvrtek před komisí promluví rovněž současný premiér David Cameron, kterého skandál kolem odposlechů kvůli jeho vazbám na majitele NoW Ruperta Murdocha a jeho lidi podle komentářů zvlášť poškodil.

Vydáno pod