Po útocích jedem jsou afghánské školy pod dohledem

Kábul - Afgánské úřady zvýšily bezpečnostní opatření na dívčích školách. Donutila je k tomu vlna útoků, při nichž byly stovky studentek otráveny. Jednou kontaminovanou vodou, jindy rozlitou toxickou tekutinou nebo kyselinou. Policie zatkla 15 podezřelých, většinou z hnutí Taliban. Mezi zatčenými je i několik studentek, které jedy do školy přinesly za úplatu. Šéf afghánské zpravodajské služby mluví i o zapojení pákistánské rozvědky, která ale vinu stejně jako Taliban odmítá.

Taliban je proti vzdělávání žen a sekulárnímu školství vůbec. Podle tajné služby prý chce zastrašit rodiče a výhružné dopisy přišly i do samotných škol. Kvůli hrozbám jich už na 500 zavřeli, bez přístupu ke vzdělání jsou tak tisíce dětí. „Takové incidenty představují hrozbu pro vzdělávací systém a mají na něj negativní dopad. Je důležité, aby s námi lidé i bezpečnostní složky spolupracovali,“ říká mluvčí afghánského ministerstva školství Amanulláh Imán. Policie zřídila u škol - a nejen dívčích - zátarasy a na stráži se z vládního příkazu střídají i studenti - prohledávají spolužáky nebo návštěvníky a zapisují si, kdo do školy chodí.

Studentské hlídky u afghánských škol
Zdroj: ČT24

Jen v uplynulých třech týdnech bylo otravami postiženo šest škol v provincii Tachár. Bylo zatčeno 15 lidí, včetně jednoho profesora a tří studentek. Všichni prý svůj podíl na otravách přiznali. Ve dvou případech dostaly školačky vyplaceno 50 000 afghání (téměř 1 000 dolarů), aby kontaminovaly vodní zásobník u svých škol toxickým práškem. V jiných případech prý spiklenci stříkali sladce vonící tekutinu v okolí škol. Taliban ale jakoukoliv vinu odmítá. „Travičství nevinných dětí je proti islámskému právu. Je to zločin,“ uvedl mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

Spiknutí Talibanu a pákistánské rozvědky prý může za otravy školaček (zdroj: ČT24)