Mluvčí řeckých neonacistů: Nafackoval, polil - a ještě se soudí

Atény - Mluvčí řeckých neonacistů ze strany Zlatý úsvit Ilias Kasidiaris podal trestní oznámení na dvě levicové političky, které minulý týden fyzicky napadl během přímého přenosu politické debaty v televizi. Soudit se chce také se stanicí Antenna, která debatu vysílala. Úřady na Kasidiarise vydaly zatykač, on je však na svobodě a soud ho čeká pravděpodobně až za několik měsíců. Podle něj političky útok vyprovokovaly a na vině jsou tedy ony.

Kasidiaris zaútočil na své politické oponentky před televizními kamerami. Během ostré slovní přestřelky nejprve vychrstl sklenici vody na zástupkyni Koalice radikální levice (SYRIZA) Renu Doruovou, poté nafackoval komunistické zástupkyni a někdejší známé novinářce Lianě Kanelliové, která ho vyzvala, aby ihned odešel.

Ilias Kasidiaris
Zdroj: ČTK/AP/Petros Karadjias

Ačkoli úřady na Kasidiarise vydaly zatykač, je muž na svobodě. Podle řeckého práva totiž musí být zatykač uplatněn nejpozději do půlnoci dne, který následuje po dni, kdy byl spáchán trestný čin. Kasidiaris ale z televizního studia utekl a až do neděle se skrýval. Soudní řízení s ním se tedy nemůže uskutečnit okamžitě, což by se stalo v případě jeho zatčení. Soud nyní musí stanovit datum, kdy jeho čin projedná. To může být až za několik měsíců, nebo dokonce let.

Kasidiaris se debaty zúčastnil jako jeden ze zástupců všech sedmi politických stran, které se v květnu dostaly do parlamentu. Ten se ale sešel v jeden den, aby se ten následující znovu rozpustil poté, co se při současném rozložení sil žádné straně nepodařilo vytvořit funkční vládní koalici.

Neonacistický Zlatý úsvit během předvolební kampaně zaznamenal nárůst popularity díky populistickým slibům rázných a snadných opatření. Členové strany na sebe upozornili kromě útoků na nezákonné přistěhovalce, jimž se přisuzuje vina za růst zločinnosti v zemi, také příkladnou starostlivostí o staré a nemohoucí občany, jimž poskytovali ochranu při výběru důchodů nebo dělali nákupy v samoobsluhách.