Kniha o Gorile se může vydat, rozhodl slovenský soud

Bratislava – Zákaz veřejného šíření knihy kanadského novináře Toma Nicholsona dnes zrušil krajský soud v Bratislavě. Kniha popisuje aféru zvanou Gorila, která ukazuje na podplácení slovenských politiků a úředníků finanční skupinou Penta. Právě ta v únoru požádala okresní soud o předběžné opatření na zákaz vydání knihy, to teď ale pozbylo platnosti a kniha se tak může vydat.

„Odvolací soud mění usnesení soudu prvního stupně tak, že návrh na předběžné opatření zamítá,“ prohlásil mluvčí bratislavského krajského soudu Pavol Adamčiak. Podle soudu totiž „nebyly splněny zákonné předpoklady k vydání předběžného opatření“. 

Návrh na předběžné opatření podal na začátku roku spolumajitel Penty Jaroslav Haščák. Ten figuruje právě ve spise Gorila, který si vedla Slovenská informační služba. Obsahem spisu byly mimo jiné i přepisy odposlechů z Haščákových schůzek s politiky. Soud první instance vydal předběžné opatření se zdůvodněním, že Haščák má právo na ochranu své osoby. 

Penta měla v letech 2005 a 2006 rozdávat vysoké úplatky výměnou za vliv na privatizaci a chod některých podniků. Spis Gorila zveřejnily nejprve zpravodajské servery. Novinář Nicholson, který s celou kauzou přišel, pak napsal i knihu, která se teď může konečně vydat.