Syrská armáda znovu útočí na Homs

Damašek - Syrské vládní jednotky obnovily útoky na město Homs. Mezinárodní zmocněnec OSN pro Sýrii Kofi Annan vyjádřil znepokojení nad střeleckými útoky na toto město. Tvrdí, že uprostřed bojů zde uvízli civilisté. Boje jsou hlášeny i z města Al-Haffa v provincii Latakia. Annan přitom vyzval, aby syrský režim do obléhaného města pustil okamžitě mezinárodní pozorovatele OSN.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) dnes v Sýrii zemřelo nejméně 79 lidí včetně 23 vojáků, 49 civilistů a sedmi povstalců. Americké ministerstvo zahraničí s odvoláním na pozorovatele OSN uvedlo, že syrská vláda zřejmě chystá masakr v opoziční baště Al-Haffa na severozápadě země.

Novinář BBC Paul Danahar, který se spolu s pozorovateli OSN dostal v pondělí do Homsu, tvrdí, že syrská armáda tady využívá špionážní bezpilotní letoun, aby přesně určila cíle, kam střílet. Mezitím se členové pozorovací mise snaží dostat v Homsu do starého města. To se jim ale stále nedaří. 

Syrská armáda se rovněž dnes soustředila na město Rastan a nasadila proti němu vrtulníky. Rastan leží na strategické řece v provincii Homs. Zprávy o nasazení vrtulníků dosud podávali aktivisté, teď ale jejich zapojení potvrzují i pozorovatelé.

Podle nové bilance opozice od loňského března zemřelo při nepokojích v Sýrii přes 14 tisíc lidí.

Útoky na město Rastan
Zdroj: Shaam News Network/AP Photo