Chávez se hlásí do boje o prezidentské křeslo

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez se oficiálně uchází o znovuzvolení. Při jeho registraci na kandidáta pro podzimní prezidentské volby ho podpořily desetitisíce stoupenců. Chávez o víkendu prohlásil, že nejnovější vyšetření ukazují, že je zdravý a schopný vládnout ještě dalších šest let. V pondělí se registroval taky jeho hlavní rival, kandidát opozice Henrique Capriles.

Venezuelský prezident Hugo Chávez se registroval do prezidentských voleb. Ty se konají letos v říjnu a Chávez se bude o prezidentský post ucházet už potřetí. Jeho kandidaturu před sídlem volební komise podpořily tisíce lidí. Je to vůbec největší setkání, kterého se venezuelský prezident zúčastnil od loňska, kdy oznámil, že má rakovinu.

A dal najevo, že teď je na tom zdravotně dobře, před davem si dokonce zazpíval a zatancoval, aby ujistil své přívržence, že má dost síly na to, aby ve volbách znovu vyhrál. „Slibuji, že budu bojovat, bít se a samozřejmě že zvítězím. Byl to těžký rok, děkuji Bohu za život,“ prohlásil Chávez.

Největším rivalem mu bude bývalý guvernér státu Miranda Henrique Capriles, který se do voleb registroval už v neděli. Je známým kritikem Chávezovy politiky. Za opozičním kandidátem stojí koalice více než 30 stran. Venezuelanům slibuje boj s kriminalitou a korupcí, chce také nastartovat ekonomiku. „Nejsem váš nepřítel. Jsem nepřítel problémů, násilí a nepřítel vlády, která nám zabraňuje jít dopředu,“ prohlásil.

Henrique Capriles
Zdroj: ČT24