Tymošenková vzkazuje Západu: Ignorujte Janukovyče

Kyjev – Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková vyzvala Západ, aby během fotbalového šampionátu ignoroval prezidenta Viktora Janukovyče, který podle Tymošenkové pošlapává práva ukrajinských občanů. Dramatickou výzvu k bojkotu ukrajinského vedení adresovala Tymošenková evropským politikům prostřednictvím televizní stanice CNN. Janukovyč byl v pondělí přítomen úvodnímu utkání ukrajinského národního týmu se Švédskem v Kyjevě a vítězství svého mužstva nadšeně aplaudoval.

Vlády některých západních zemí, například Británie a Francie, daly oficiálně najevo, že jejich členové na Ukrajinu během Eura nepřijedou. Bojkotovat utkání Eura na ukrajinských stadionech se rozhodli i členové Evropské komise.

JulijaTymošenková v písemném vzkazu evropským politikům:

„Tentokrát potřebujeme vaši podporu víc než kdykoli dřív. Postavíte-li se vedle Janukovyče nebo si s ním jen potřesete rukou, pomůžete ukrajinskému režimu, který občanům mé země vzal všechna práva a všechny svobody.“

Tymošenková si v Charkově odpykává trest sedmi let vězení za překročení úředních pravomocí při podpisu plynové smlouvy s Ruskem. Západní státy rozsudek označily za příklad „selektivní spravedlnosti“ a vyzvaly ukrajinské vedení, aby nezneužívalo justici k politickému zúčtování s opozicí. V Charkově, kde si nyní Tymošenková v civilní nemocnici léčí nemocnou páteř, se hrají tři zápasy skupiny B finálového turnaje evropského šampionátu. Další základní skupiny hrané na Ukrajině hostí Kyjev, Lvov a Doněck.

S Janukovyčem má jednat mise europarlamentu, v jejímž rámci do země v pondělí přicestovali bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski a někdejší předseda Evropského parlamentu Pat Cox. 

Vydáno pod