Papež: Fotbal je fenomén, je školou respektu k druhému

Vatikán - Fotbal není jen sport, je to fenomén, který zasahuje celou společnost. Je důležitou školou respektu k druhému, včetně soupeře. Tvrdí to papež Benedikt XVI. ve svém poselství k mistrovství Evropy ve fotbale. „Vychovává k osobnímu odříkání ve prospěch celku, zhodnocuje nadání každého člena družstva, překonává individualismus a egoismus,“ citoval papež svého předchůdce Jana Pavla II., podle kterého se při takovémto postoji sport nestává cílem, nýbrž prostředkem „vybízejícím člověka, aby ze sebe vydal to nejlepší, a vzdálil se od toho, co jeho samotného či ostatní může ohrožovat či působit vážné škody“.

Sport není pro papeže nijak opomíjená oblast. „Sport, je-li pěstován se zaujetím a bdělým etickým smyslem, se stává zejména pro mládež cvičením zdravého soupeření a fyzické dokonalosti, školou formace lidských a duchovních hodnot a přednostním nástrojem osobního růstu a vztahu ke společnosti.“ Další aktivity papeže v oblasti sportu přibližuje server víra.cz.

Církev podle papeže se zajímá o sport, pěstovaný nikoli samoúčelně, ale jako prostředek a cenný nástroj vyvážené a dokonalé formace celé lidské osoby.

Sport oslovuje zejména mladé generace

Příklad sportovců může být určující pro pozitivní vytváření budoucnosti mladých. „Buďte tedy šampióny ve sportu i v životě!“

Benedikt XVI. svými poselstvími sportovním akcím navazuje na Jana Pavla II.: „Sport formuje charakter, učí poctivému soupeření a solidaritě a může tak být výrazem nejvyšších lidských a sociálních hodnot,“ tvrdil Jan Pavel II.

Na sportovních stránkách není papež žádným nováčkem. V únoru 2012 dokonce přijal hráče Atlétika Madrid a popřál jim tehdy hodně štěstí v zápase proti Laziu. Pro hráče to byla velmi emocionální událost, i když krátká, přiznal po setkání kapitán týmu Luis Perea.