V několika tuniských městech platí kvůli potyčkám zákaz vycházení

Tunis - Tunis opět zažil krušnou noc provázenou ostrými potyčkami mezi islamisty a pořádkovou policií. Pří výtržnostech bylo zatčeno 160 lidí, přes sto lidí bylo zraněno, z toho 65 policistů. Podnětem výtržností byla výstava Jaro umění na předměstí Marsa. Obrazy vystavené v paláci Abdallía z pohledu ortodoxních islamistů urážely jejich víru. V Tunisu, v Monastiru a šesti dalších tuniských městech proto nyní platí zákaz nočního vycházení.

Zákaz nočního vycházení má platit od dnešních 21:00 do středečních 05:00. Ministr vnitra během dne poslancům sdělil, že násilí bude podle jeho očekávání v nadcházejících dnech pokračovat a zákaz bude zrušen, až „se situace zlepší“.

Islamisté později vnikli do budovy, aby spálili nebo jinak poškodili řadu vystavených děl a policie se je snažila zastavit varovnými výstřely. Výtržnosti se později rozšířily i na další čtvrti, v nichž se násilí zaměřilo proti státním zařízením.

Demonstranti patřili podle údajů ministerstva vnitra k ultrakonzervativním salafistům, tedy stoupencům striktního a puritánského výkladu islámu.

Nepokoje v Tunisu
Zdroj: ČTK/AP/Amine Landoulsi

Tunisko islamistickým státem? Zřejmě ne

Islamisté nehráli sice v revoluci, která před rokem vyhnala od moci a ze země tehdejšího autokratického prezidenta Zína Abidína bin Alího, žádnou roli, nyní se ale prosazují v souboji o novou identitu Tuniska.

Žádají, aby se stalo islamistickým státem, v němž by bylo zdrojem veškerého práva islámské právo šaría. Tuniské politické strany se ale údajně shodují v tom, že Tunisko zůstane demokratickým a moderním státem.

Nepokoje v Tunisu
Zdroj: ČTK/AP/Amine Landoulsi