Čínské tažení proti cizincům: Vymeťte zahraniční lůzu

Peking – Peking a další čínská velkoměsta pořádají stodenní razii proti cizincům, kteří porušují vízovou povinnost a pravidla trvalého pobytu. Běžný zátah proti ilegální imigraci provází agresivní rétorika a vlna nacionalismu v médiích a na internetu. Vláda tvrdí, že jen hledá ilegální emigranty, na webu ale čínská policie hovoří o čistce v Pekingu a oznamuje, že začne prohledávat i byty. Občany vybízí, aby podezřelé cizince oznámili. Z akce se tak stalo citlivé politické téma.

Proticizinecké vášně vyostřila nahrávka, na níž opilý Brit údajně sexuálně obtěžuje čínskou dívku. Útočníka do bezvědomí zbili kolemjdoucí. Možnost takového útoku na rušně osvětlené ulici ale zpochybňují i někteří Číňané.

Známý moderátor čínské státní televize Jang Žuej ve svém blogu nedávno uvedl, že policie by měla vymést zahraniční smetí a že turisté jsou jen maskovaní špioni. Někteří odborníci tvrdí, že celá situace poukazuje na čínskou nedospělost. „S příchodem spousty cizinců přišla do Pekingu i řada problémů. V právní společnosti by se problémy řešily případ od případu. Čína se ale stále mění. Tady se problémy řeší hromadně, až když dosáhnou určitého stupně,“ soudí sociolog Siao Čen-čou.

Metody, jakými se čínské úřady rozhodly problém ilegálního přistěhovalectví řešit, a nacionalistický tón v médiích vyvolávají vůči cizincům všeobecnou nedůvěru, uvádí pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Dodává, že jedna Číňanka se před několika dny štábu České televize při natáčení zeptala, jestli nejsou špioni.

Razie v barech obvykle probíhá tak, že policie podnik uzavře, cizince legitimuje a všechny si vyfotí. I ty s platnými vízy, jichž je drtivá většina. Někteří zahraniční studenti to považují za hon na čarodějnice, který má odvést pozornost od problémů ve společnosti. Většinová populace se podle nich chce ukázat jako silná a dát najevo, kdo je vlastně v zemi pánem.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod