V Alžírsku skončil po 19 letech výjimečný stav

Alžír - V Alžírsku dnes skončil 19 let trvající výjimečný stav, což byl hlavní požadavek účastníků protivládních protestů. Oznámila to alžírská agentura APS. Zemi se v posledních týdnech stejně jako řadě dalších arabských zemí nevyhnuly masové protesty.

Alžírská vláda již v úterý vydala příslušný dekret, který dnešním zveřejněním v úředním věstníku vstoupil v platnost. Armáda bude mít nyní v oblasti vnitřní bezpečnosti pouze omezené pravomoci. Vláda v minulosti tvrdila, že je výjimečný stav zapotřebí kvůli boji proti islamistům napojeným na Al-Káidu.

Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika již začátkem února slíbil brzké zrušení zákona o výjimečném stavu. Slíbil zároveň vládní kroky k vytváření nových pracovních míst, vysílací čas pro všechny politické strany ve státních médiích a povolení demonstrací, pokud se budou konat jinde než v hlavním městě Alžíru.

Vláda se touto iniciativou snaží podle expertů zabránit, aby se nepokoje, které v regionu způsobily pád vládnoucích režimů v Tunisku a Egyptě, nepřelily také plnou silou do Alžírska. V sobotu se jí podařilo zabránit protivládním demonstrantům v plánovaném pochodu ulicemi metropole jen s masivním nasazením policie.

Podle zahraničních pozorovatelů jsou protivládní tlaky v zemi příliš slabé na to, aby režim ohrozily. Jsou nicméně známkou potřeby určitých změn.

Mnozí Alžířané přičítají vládě vinu za vysoké ceny, nezaměstnanost a špatné bytové podmínky, ale zároveň se bojí, aby v zemi, která se pořád ještě vzpamatovává ze dvou desetiletí konfliktu s islámskými extremisty, nevypukly nové zmatky.