V Libyi odstartoval první golfový turnaj po svržení Kaddáfího

Tripolis - Libye pořádala první golfový turnaj po svržení diktátorského vůdce Muammara Kaddáfího. Hrací podmínky nejsou v zemi zatím zrovna ideální, i tak ale ve čtyřdenním klání změřili síly golfisti ze šestnácti klubů.

Po svržení diktátora Kaddáfího se Libye vrací do normálních kolejí a přichází i čas oddechu. Na písčitých, neúrodných polích poblíž libyjského hlavního města Tripolisu odstartoval první golfový turnaj po dlouhých dobách temna.

Do upraveného greenu má sice hrstka zdejších hřišť zatím hodně daleko, ale nadšení nechybí. „Nedostatek golfových hřišť je největší překážkou. Toto pole nám poskytli lidé ze zdejší čtvrti. Vytvořili jsme ho vlastnoručně. Správně by se mělo hrát na trávě, jenže za vlády Kaddáfího jsme žádné takové neměli. Teď se nám to snad povede,“ říká šéf soutěžního výboru Abu Baker Mohammed z Libyjské golfové federace.

Mistrovství na poli

V Tripolisu je dvojice osmnácti jamkových hřišť, třetí leží na východě Benghazi a poslední je součástí těžebního města Brega. „Je to první mistrovství po vyhlášení nezávislosti. Účastní se ho 16 golfových klubů, včetně národního bezpečnostního klubu z Tripolisu. Golfová federace by měla stanovit počet soutěží v roce, tohle je v Libyi první,“ dodává Abu Baker Mohammed.

Golfisti v Libyi jsou hlavně emigranti a Lybijci, kteří se golf naučili coby nosiči holí manažerů ropných společností. Právě zaměstnanci petrolejářských firem hru do země někdy v šedesátých letech přinesli. Hostitelem turnaje byl tripoliský Tajura klub.

Libye hostila první golfový turnaj (zdroj: ČT24)