Postřelenou kongresmanku nahradí její asistent

New York - Postřelenou arizonskou političku Gabrielle Giffordsovou nahradí v Kongresu její bývalý asistent Ron Barber. V doplňovacích volbách porazil konzervativního republikána Jesseho Kellyho. Demokratický politik chce v Kongresu pokračovat v práci Giffordsové. Ta se zotavuje po loňském atentátu, při kterém utrpěla těžké poranění hlavy.

Giffordsová jako svého nástupce podpořila právě svého někdejšího asistenta Rona Barbera. A voliči v Arizoně její volbu vyslechli. V doplňovacích volbách Barber porazil konzervativního republikána Jesseho Kellyho. 

Sám Barber byl přitom v osudný den s Giffordsovou v Tucsonu. Tady začal na politickém shromáždění střílet Jared Loughner. Zemřelo tady 6 lidí. Útočník zasáhl celkem 19 lidí, jedním z nich byl i Barber a také kongresmanka, kterou útočník trefil do hlavy. 

Barber si v doplňovacích volbách zajistil místo v Kongresu jenom na několik měsíců. Svůj mandát bude muset obhájit v řádných volbách do Sněmovny reprezentantů, které se konají na začátku listopadu. 

Barber nyní po Giffordsové, která se stále z útoku zotavuje, přebírá štafetu. Demokratický politik slibuje, že bude v Kongresu pokračovat v práci své bývalé nadřízené.