Janukovyč: Vražda Ščerbaně byla spáchána za účasti Tymošenkové

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč obvinil vězněnou expremiérku Juliji Tymošenkovou z toho, že je zapletena do vraždy politika a podnikatele Jevhena Ščerbaně, který byl zastřelen v roce 1996. Právě otázka kolem okolností jeho vraždy nyní způsobila slovní přestřelku mezi prezidentem a obhájci Tymošenkové. Ti tvrdí opak - ze Ščerbaňovy vraždy měl mít prospěch právě Janukovyč.

Ukrajinská prokuratura má údajně důkazy svědčící o tom, že vraždu si objednal asistent tehdejšího ukrajinského premiéra Pavla Lazarenka. Syn zavražděného podnikatele Ruslan letos v dubnu oznámil, že vyšetřovatelům předal dokumenty potvrzující i podíl Tymošenkové na přípravě Ščerbaňovy vraždy.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Prezident obvinil Tymošenkovou, z čeho mohl

Janukovyč v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že Tymošenková má prsty ve všech zločinech, z nichž ji ukrajinská prokuratura viní. „Zločiny, spáchané v rámci různých trestních kauz, byly spáchány za účasti Tymošenkové. Není to žádné tajemství, ví to celý svět. Platí to i o Ščerbaňově vraždě. Měla k tomu motiv,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Hlavní obhájce Tymošenkové Serhij Vlasenko prezidentovy výroky odmítl. „Motiv k vraždě Ščerbaně měl naopak Jaunkovyč. Čtyři měsíce po Ščerbaňově smrti se Janukovyč stal gubernátorem Doněcké oblasti, což by se za Ščerbaňova života nikdy nestalo,“ řekl Vlasenko. Ščerbaňův majetek se navíc podle Vlasenka po podnikatelově smrti dostal do vlastnictví Janukovyče a jeho obchodních přátel.

Julija Tymošenková zdraví své příznivce z vězení
Zdroj: ČTK/AP/Tymoshenko Press Service

Janukovyčovo tvrzení o spoluvině Tymošenkové na Ščerbaňově smrti podle Vlasenka svědčí o tom, že prezident má přímý vliv na soudní projednávání expremiérčiných kauz. „Zná všechny detaily, přestože proces ještě nezačal. To ukazuje, kdo ve skutečnosti řídí procesy proti Juliji Tymošenkové,“ uvedl obhájce.

Miliardář Jevhen Ščerbaň, poslanec a šéf vlivné ukrajinské finanční skupiny, byl spolu se svou manželkou zastřelen na letišti v Doněcku před šestnácti lety. Z vraždy bylo v roce 2002 obviněno osm lidí, z nichž tři byli odsouzeni na doživotí.