V Tunisku není bezpečno, trvá zákaz vycházení

Tunis - V Tunisku trvá kvůli nepokojům v řadě oblastí zákaz nočního vycházení. Platí od devíti hodin večer do pěti ráno místního času v governorátech Tunis (oblast hlavního města), Arjana, Ben Arús, Džendúba, Sousse, Monastir a v okrese Ben Guerdane v governorátu Medenín. Po úterním policejním zásahu proti islamistům navíc zemřel dvaadvacetiletý Tunisan. Mladík byl zasažen do hlavy. Jde o první oběť vlny násilností, která Tunisko zachvátila v pondělí. Vyžádala si přes 100 zraněných, z nichž více než polovina jsou policisté. Ve vazbě skončilo celkem 160 osob.

Podnětem k výtržnostem byla výstava Jaro umění na severotuniském předměstí Marsa. Obrazy vystavené v paláci Abdallía z pohledu ortodoxních islamistů urážely jejich víru.

Islamisté vnikli v noci na pondělí do budovy, aby spálili nebo jinak poškodili řadu vystavených děl. Policie se je snažila zastavit varovnými výstřely. Výtržnosti se později rozšířily i na další čtvrti, v nichž se násilí zaměřilo proti státním zařízením.

Výtržnosti v Tunisu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Protesty se konaly i v jiných městech. Mrtvý se zúčastnil demonstrace v Sousse jižně od Tunisu. Kromě něho tamní nemocnice musela kvůli zraněním ošetřit dalších deset osob.

Demonstranti patřili podle údajů ministerstva vnitra k ultrakonzervativním salafistům. Žádají, aby se Tunisko stalo islamistickým státem, v němž by bylo zdrojem veškerého práva islámské právo šaría. Tuniské politické strany se ale údajně shodují v tom, že Tunisko zůstane moderním demokratickým státem.

Nepokoje v Tunisu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Šéf teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí v neděli Tunisany vyzval, aby bránili islámské právo před Stranou obnovy, která vyhrála loňské volby a jež slibuje, že šaríu nezavede.

Vůdce Strany obnovy Rašíd Ghannúší na Zavahrího výzvu reagoval prohlášením, že al-Káida „nemá v Tunisku vliv“. „Plán al-Káidy, to je ničení a občanská válka,“ prohlásil a poukázal na příklady Iráku, Afghánistánu a Somálska. Ujistil zároveň, že salafisté „nejsou ozbrojeným křídlem“ jeho strany. Salafisté v Tunisku nejsou homogenní, řekl Ghannúší, „jen menšina z nich vyznává násilí“.