Žalobci odmítají Karadžičovu žádost o zproštění žaloby

Haag – K zamítnutí žádosti Radovana Karadžiče o zproštění žaloby dnes vyzvali soud žalobci Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Jsou podle svého vyjádření přesvědčeni, že prokázali podíl někdejšího vůdce bosenských Srbů na genocidě, válečných zločinech a zločinech proti lidskosti. Karadžić v žádosti, na kterou má po ukončení procesu dokazování právo každý obžalovaný, uvedl, že žalobci sestavili obžalobu „prakticky z ničeho“. Všechna obvinění z jedenáctibodového spisu odmítá. Verdikt v této věci by měl padnout 28. června.

„Důkazní řízení ve značném rozsahu ukázalo, že obvinění obsažená v žalobě byla více než potvrzena,“ prohlásil žalobce Alan Tieger s tím, že Karadžić si události špatně vykládá. Obžaloba ukončila předkládání důkazů v květnu. Nyní by měla od poloviny října dostat před haagským tribunálem prostor obhajoba, přičemž Karadžić se hodlá hájit sám.

Obvinění z genocidy se týká východobosenské Srebrenice, kde bosenskosrbské jednotky v červenci 1995 povraždily 8 000 muslimských mužů a chlapců. Podle prokurátorů stál Karadžić za etnickými čistkami ve Srebrenici a v dalších oblastech, ve kterých žili bosenští Muslimové (dnes Bosňáci) a bosenští Chorvaté.

Někdejší bosenskosrbský politický předák byl dopaden v červenci 2008 v Bělehradě po třinácti letech na útěku před ICTY. Soudní proces s ním byl zahájen v říjnu 2009.

Rozhovor s Alexandrem Tolčinským o procesu s Karadžičem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod