Obama se pokusí přesvědčit Američany projevem o ekonomice

Cleveland (USA) - Americký prezident Barack Obama v Clevelandu přednese projev o ekonomice. Mělo by jít o zásadní předvolební řeč. Bude se v ní snažit přesvědčit Američany, že právě on jim zajistí lepší budoucnost. Zároveň šéf Bílého domu hodlá převzít iniciativu v okamžiku, kdy se mu na domácí scéně nedaří.

Červen zatím Obamovi přinesl samé špatné zprávy. Zadrhl se pracovní trh, jeho republikánský rival v listopadových prezidentských volbách Mitt Romney poprvé vybral více na volební kampaň než on a z jeho administrativy také třeba unikly citlivé informace o tajných operacích proti Íránu. Podle posledních průzkumů se také vyrovnaly síly obou kandidátů.

Obama tak bude mít v Clevelandu nesnadný úkol. Bude muset přesvědčit voliče, kteří mají pocit, že se za jeho vlády nemají lépe než před čtyřmi roky, že za Romneyho vlády by jim bylo hůře. Prezident zároveň zdůrazní, že potřebuje více času na to, aby napravil potíže, do nichž se Spojené státy dostaly za jeho předchůdce George Bushe.

Současný prezident se tím zřejmě dostane na tenký led. Pokud bude příliš svalovat vinu na jiné, mohlo by se mu to vymstít. V očích Američanů, kteří šéfy Bílého domu obvykle hodnotí podle jejich vlastních zásluh, by to nevypadlo moc prezidentsky. Příliš negativní kampaň by také byla v příkrém rozporu s poselstvím naděje, s nímž Obama šel do minulých voleb.