Barmský režim vytvořil ze Su Ťij elitní opozici

Ženeva – Z vůdkyně barmské opozice Su Ťij se stala mezinárodní celebrita, která svou cestou po Evropě chce demonstrovat nový začátek své politické kariéry. Své příznivce má bývalá disidentka také v rodné zemi, kde její strana má především morální hodnotu. V čele země se ale drží Strana svazové solidarity a rozvoje, která má v současné době pod kontrolou politiku i ekonomiku země. Ze Su Ťij vytvořila téměř elitní opozici, aby poukázala na demokratizaci Barmy. Odborníci ale demokracii v Barmě v nejbližších letech neočekávají. Většina sice připouští jisté liberalizační změny, ale jedním dechem připomíná, že barmský režim má svoji pozici hluboce zakořeněnou.

Su Ťij je díky svým postojům mezinárodní celebritou a současná cesta po Evropě může být považována za start do jejího nového politického života. Přestože strana Su ťij má v barmském parlamentu jen 6 procent křesel, jedná se o politický kapitál, který je možné využít do budoucnosti v dalším volebním procesu. „Její strana není silná, ale má velkou morální hodnotu,“ potvrzuje odborník na jihovýchodní Asii Miroslav Nožina.

Změna v Barmě bude ještě dlouhý proces

Podle Nožiny v Barmě dochází k určitým liberalizačním krokům. „Rozhodně bych to ale nenazýval demokratizací země,“ dodal. Zároveň připomíná, že transformovaný vojensko-politický blok, který je u moci, umožňuje liberalizační kroky, nicméně předtím si velmi dobře zajistil své pozice. „V současné době naprosto jednoznačně ovládá ekonomiku i politiku,“ dodal.

I přesto se snaží Barmský režim ukázat, že alespoň na venek v zemi tají ledy. „Barmský režim se snaží ze Su Ťij a jejího okruhu vytvořit elitní opozici,“ dodal. Barma, která má velký zájem na investicích a diverzifikaci svého hospodářství, hledá v současné době nezávislou pozici. Je pravděpodobné, že bude lavírovat mezi vlivem Ruska a Číny a svou pozornost obrátí i na Západ. „Bude se snažit také o spolupráci se zeměmi jihovýchodní Asie i Evropské unie a Spojených států,“ uvedl Nožina.

Miloslav Nožina hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Su Ťij dnes přednese projev na konferenci Mezinárodní organizace práce (MOP) v Ženevě. Hlavní představitelka barmské opozice tak učiní při příležitosti své historické návštěvy Evropy, během níž do 30. června navštíví Švýcarsko, Norsko, Británii, Irsko a Francii. V Oslu pak dodatečně převezme Nobelovu cenu míru z roku 1991. Po propuštění z domácí internace v listopadu 2010 Su Ťij zdůraznila, že chce dál usilovat o navázání dialogu s barmským vojenským režimem a dosáhnout „národního usmíření“. Přiklonila se rovněž k pozastavení většiny sankcí, které západní vlády v minulosti uvrhly na barmský režim, mimo jiné kvůli útlaku opozice a svobodného tisku.