Pozorovatelé OSN dorazili do Haffy, armáda ostřeluje Dajr az-Zaur

Haffa (Sýrie) - Do západosyrského města Haffa, o něž se od minulého týdne do středy bojovalo, dnes po několikadenním úsilí dorazili pozorovatelé OSN. Našli prý prázdné ulice, opuštěné obchody a vypálené vládní budovy. Zničené domy i automobily nesly stopy těžkého bombardování. Pozorovatelé viděli pouze dva živé lidi, ale ani jeden z nich nebyl ochoten události popsat. Pozorovatelé se do Haffy pokusili dostat už před dvěma dny, zabránil jim v tom ale rozzuřený dav házením kamení a střelbou.

Syrské dělostřelectvo dnes zaútočilo na ropné město Dajr az-Zaur na východě státu. Podle opozice tam vojáci zabili 11 lidí a na 200 dalších je zraněno. Opozice také zveřejnila čerstvou bilanci protestů. Od loňského března v nich podle její statistiky zemřelo 14 400 osob, z nichž více než 10 tisíc byli civilisté. Kromě bojů z Dajr az-Zauru je hlášeno devět mrtvých civilistů a dva povstalci z dalších míst. Bojuje se ve městech Dará a také v Homsu. Na jižním předměstí Damašku sebevrah odpálil auto s výbušninami u šíitské svatyně a zranil při tom deset osob.

Amnesty International obvinila syrskou vládu z páchání zločinů proti lidskosti a chce, aby ji za to Rada bezpečnosti OSN předala Mezinárodnímu trestnímu soudu. Útoky vládních sil na civilisty jsou dle AI cílené a systematické.

Itálie zaslala zdravotnické potřeby použitelné k ošetření 30 000 zraněných. Náklad mají v Damašku převzít zástupci Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Podle odhadů je na útěku před boji přes milion Syřanů. Část italské pomoci směřuje také do Jordánska, kde se léčí několik tisíc zraněných Syřanů.

Francie, která se domnívá, že v Sýrii už vypukla občanská válka, chce v RB OSN prosadit rezoluci, která Damašek donutí pod hrozbou sankcí ukončit násilí. Čína už oznámila, že nedá souhlas k jednostranně namířeným sankcím.