Japoncům už velryby nechutnají

Tokio – Japonská velrybářská flotila přichází o zákazníky. Japonci už tolik pochoutkám z velryb neholdují, tři čtvrtiny masa z těchto obřích savců, které se loni v severozápadním Pacifiku ulovilo, se neprodaly. Lov velryb pro komerční účely je ve světě od roku 1986 zakázán Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC). Tokio má ale výjimku a může ročně zabít několik stovek velryb pro vědecké účely.

Loví se v japonských pobřežních vodách a ve vodách Antarktidy. Maso usmrcených zvířat se v Japonsku prodává na jídlo. Jenže úřadu, který maso z kontroverzního velrybářského programu prodává, se nepodařilo udat 908 tun masa z 1211tunového úlovku, ačkoli od loňského října uspořádal 13 veřejných aukcí. 

Důvodem neúspěchu aukcí je podle odborníků nadbytek velrybího masa na japonském trhu. O velrybí maso byl v Japonsku velký zájem po druhé světové válce, kdy byla tato potravina vítaným zdrojem proteinu. Průzkum z roku 2006 ale ukázal, že 95 procent Japonců nikdy v životě velrybí maso vlastně ani neochutnalo. Lidé se navíc obávají kritiky a akcí ochránců zvířat a aktivistických skupin, které proti lovu velryb protestují. 

Kritici uvádějí, že lov velryb pro vědecké účely v Japonsku je pouhou záminkou pro udržení velrybářského průmyslu. Úřad, který podléhá japonské vládě, doufal, že výtěžek z prodeje masa plejtváků malých, plejtváků sejvalů a plejtváků Brydeových pokryje náklady na další velrybářskou expedici.

Vydáno pod