Obama a Romney se ostře kritizovali, Američanům dali na výběr

New York/Cleveland - V americkém Clevelandu, druhém největším městě státu Ohio, proti sobě stanuli prezidentští kandidáti - stávající prezident Barack Obama a jeho republikánský sok v souboji o Bílý dům Mitt Romney. Oba proti sobě navzájem vystupovali s ostrou kritikou kvůli ekonomice. Očekávaný volební souboj je totiž čeká už v listopadu. Podle současného prezidenta by plány jeho soupeře prospěly jen bohatým a výrazně by zhoršily situaci střední třídy, na jejíž podporu právě Obama spoléhá. Romney kontroval tím, že prezident je sice výřečný, ale že během svého pobytu v úřadu udělal jen málo pro tvorbu pracovních míst.

„Slova jsou laciná. Činy ale mluví nahlas,“ podotkl Romney v Cincinnati na jihozápadě Ohia jen několik okamžiků předtím, než před mikrofon na severu státu v Clevelandu předstoupil Obama. Republikánský politik také s úsměvem navrhl, že volebním sloganem současného šéfa Bílého domu by mělo být "zvolte mne na další čtyři roky, i když jsem v prvních třech a půl nedokázal odvést svou práci„. V narážce na Obamovo skutečné volební heslo “Vpřed!" pak poznamenal, že prezident žene Spojené státy vpřed přes útes.

Ostrou kritiku na adresu svého soupeře v projevu, který se podle komentátorů zaměřil na nerozhodnuté voliče, směřoval i šéf Bílého domu. Spojené státy podle něj před volbami stojí na rozcestí, které rozhodne o podobě země na dlouhá léta. „V těchto volbách se bude rozhodovat mezi dvěma radikálně odlišnými vizemi, jak vytvořit udržitelný růst, jak snížit zadlužení a jak vytvořit pracovní místa pro střední třídu,“ řekl Obama. Oba kandidáti mluvili v jednom státě v týž den během předvolební kampaně vůbec poprvé.

Ohio je pro kandidáty klíčové

Žádný republikánský prezident nezvítězil bez podpory státu Ohio. Obama zde v roce 2008 vyhrál o pět procent. Právě proto je také na kampaň v Ohiu vynakládáno více finančních prostředků než v jakémkoli jiném státě.

Obama spoléhá na střední třídu

Romney podle Obamy pouze opakuje recepty, které se v minulosti ukázaly jako neúspěšné. Jde zejména o představu, že nižší daně a odstranění regulací pro firmy jsou zárukou prosperity. Obama prohlásil, že taková politika by nyní - stejně jako v minulosti - prospěla pouze bohatým včetně multimilionáře Romneyho, a střední třídu by naopak ochudila. Prezident také varoval před škrty v sociálních a zdravotních programech, které chystá jeho republikánský oponent.

Romney prý věří, že ekonomika roste odshora dolů, kdy bohatství prosakuje do zbytku společnosti. Podle Obamy ale hospodářský růst, snížení dluhu a nová pracovní místa nelze mít bez silné střední třídy. Slíbil proto Američanům, že pokud bude znovu zvolen do Bílého domu, bude podporovat vzdělání, sociální a zdravotní programy a inovace. Američané by přitom podle něj měli podstupovat oběti společně. Měli by se tak na nich podílet i bohatí, uvedl Obama.

Barack Obama na Cuyahoga Community College v Clevelandu
Zdroj: ČTK / AP/Carolyn Kaster

Prezident se projevem snažil v Clevelandu převzít iniciativu v situaci, kdy jeho naděje na znovuzvolení ohrožuje nepříznivý vývoj na americkém pracovním trhu. V řeči nechtěl představit něco zásadně nového, ale zvýraznit rozdíl mezi svojí a Romneyho politikou. Prezidentovi poradci přitom doufají, že projev udá tón následujícím měsícům volebního souboje, který voliči rozhodnou na začátku listopadu.

Obama dnes v projevu opakovaně reagoval na výtky, že nedokázal zvrátit nepříznivý ekonomický vývoj v zemi. Zopakoval, že jeho administrativa zastavila hluboký hospodářský propad a vytvořila miliony pracovních míst. Prezident, který v posledních dnech čelil kritice, že se neustálým zdůrazňováním úspěchů vzdaluje voličům v těžké ekonomické situaci, ale zdůraznil, že vzpamatovat se z hluboké recese může trvat i deset let. Uznal také, že stav amerického hospodářství zdaleka není ideální.