Napětí v Tunisku přetrvává, úřady zakázaly pochody

Tunis - Tunisko zakázalo chystané páteční demonstrace islamistů a jejich rivalů. Důvodem jsou obavy z potyček. Severoafrická země se po loňském svržení režimu prezidenta bin Alího potýká s rostoucím náboženským napětím. Začátkem týdne ji zachvátila vlna násilností. V několika provinciích úřady vyhlásily zákaz nočního vycházení.

V Tunisku dál panuje napětí. Vláda kvůli obavám z možných potyček zakázala protestní pochody, které na pátek chystaly konzervativní islamistické skupiny a jejich rivalové. 

K novým protestům „na ochranu posvátných hodnot“ na pátek po tradičních modlitbách vyzvaly dvě ultrakonzervativní islamistické skupiny Hizb at-Tahrír a Ansar aš-Šaría. Organizátoři protestů nakonec po zásahu úřadů akce odvolali. 

Začátkem týdne v Tunisu vypukly nepokoje kvůli výstavě obrazů, která se nelíbila ortodoxním muslimům. Tvrdili, že expozice Jaro umění uráží jejich víru. Při střetech islamistů s policií se zranilo přes 100 lidí, 160 osob bylo zatčeno. Úřady nařídily zákaz nočního vycházení a uzavřely také kontroverzní výstavu.