Argentinská prezidentka tlačí na OSN kvůli Falklandským ostrovům

Buenos Aires - Spor mezi Argentinou a Velkou Británií o Falklandy se vyostřuje. Argentinská prezidentka Cristina Fernandézová požaduje vyjednávání o suverenitě ostrovů. Spor chce řešit na půdě OSN. Britský premiér David Cameron při včerejších oslavách 30. výročí od konce války o Falklandy naopak slíbil, že bude ostrovy před argentinskou agresí bránit.

Argentina a Británie dál vedou diplomatickou válku o sporné území. Argentinská prezidentka tlačí na OSN ohledně Falkland, před zvláštním výborem zopakovala, že ostrovy jsou argentinským územím a neměly by tudíž být pod nadvládou Britů. 

Podle zástupce OSN Fernandézová vyzvala zvláštní výbor pro dekolonizaci, aby uspořádal schůzku k výročí konce války o Falklandy. To, že jsou ostrovy britské, je prý „urážkou světa, o kterém všichni sníme“. „Jak mohou být součástí britského území, když jsou 14 tisíc mil daleko,“ otázala se. Kritizovala také fakt, že Británie v posledních měsících zesílila v oblasti svou vojenskou přítomnost. 

Britská správa na ostrovech mezitím připravuje referendum, ve kterém by sami obyvatelé rozhodli, zda by měly Falklandy patřit Argentině, nebo Británii. „Pokud jde o svrchovanost Falklandských ostrovů, nebude se konat žádné vyjednávání. Nejsou to globální monopoly, kde si hráči mění národy. Je to o ostrovanech, kteří si určují vlastní budoucnost,“ prohlásil britský premiér David Cameron.

Diplomatická válka o Falklandy (zdroj: ČT24)

Válka o Falklandy

Falklandské (Malvínské) ostrovy 2. dubna 1982 obsadil argentinský diktátor Leopold Galtieri. Jenže ten nečekal, že britská železná lady Margaret Thatcherová zaujme tak energický postoj kvůli nehostinným ostrovům, jejichž hlavní ekonomickou aktivitou byl chov ovcí. Nařídila největší nasazení britského válečného námořnictva od dob druhé světové války.

Falklandy nakonec zůstaly britské a vítězství ve válce pomohlo premiérce Margaret Thatcherové upevnit její železnou pověst. Dvouměsíční válka o Falklandy stála život asi 260 Britů a na 1 000 Argentinců, včetně asi 350 veteránů, kteří později spáchali sebevraždu.

Příměří, jež se osobně v Buenos Aires snažil dojednat i papež Jan Pavel II., bylo uzavřeno až 14. června 1982. Až v únoru 1990 země plně obnovily diplomatické styky. Jenže ty jsou i roky po válce na bodu mrazu. Například před pár týdny Argentina protestovala proti zvyšování vojenské přítomnosti Británie v oblasti poté, co Londýn, který má od války na Falklandách trvale rozmístěno asi tisíc vojáků, vyslal k ostrovům ultra moderní válečnou loď a dědice britského trůnu prince Williama.