Syrští vojáci znásilňují ženy, tvrdí ochránci lidských práv

Moskva – Organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW) upozorňuje na to, že syrské vládní jednotky používají sexuální i jiné druhy násilí proti mužům, ženám i dětem. Nejhorší je prý situace v provincii Homs. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes odmítl obvinění USA, že Moskva dodává do Sýrie bojové vrtulníky. Lavrov trvá na tom, že Rusko do Sýrie žádné nové stroje nedodalo, připustil ovšem, že Rusové opravili vrtulníky dodané před několika lety.

Organizace Human Rights Watch má prý doklady o případech mučení elektrickými šoky do genitálií ve věznicích. Viníci přitom nejsou jenom zaměstnanci věznic, ale také vojáci a členové milicí šabíha, kteří útočí na ženy a dívky při raziích. 

Žena z homské čtvrti Karm az-Zajtún popsala, jak vojáci a milicionáři znásilnili její sousedky. Sama se před útočníky stihla schovat. „Slyšela jsem, jak se jedna z dívek vojákovi bránila, odstrčila ho a on ji střelil do hlavy,“ řekla. Viděla i tři další znásilněné dívky, jedné z nich bylo teprve 12 let. „Dvanáctiletá dívka ležela na zemi zakrvácená po kolena, znásilnilo ji několik z nich. Už se tam nikdy nevrátím, ta scéna se mi stále vrací, vidím ji ve snu a pláču,“ dodala.

Rusko se dnes ohradilo proti nařčení Spojených států, že Moskva dodává do Sýrie vojenské vrtulníky. „Žádná nová dodávka ruských bojových vrtulníků Sýrii neexistuje,“ uvádí ruské ministerstvo zahraničí. Rusko trvá na tom, že jeho zbrojní dodávky do Sýrie jsou omezeny na obrannou technologii. 

Rusko údajně už také netrvá na setrvání Asada v čele země. Uvedl to francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Rusové se podle něj účastní jednání o přípravě na urovnání situace po pádu syrského prezidenta Bašára Asada. „Rusové dnes na osobě Bašára Asada nelpí, uvědomují si, že je to tyran a vrah, a že pokud by se k němu upoutali, oslabí sami sebe. Záleží jim ale na tom, kdo přijde na Asadovo místo,“ řekl. 

Jenže Rusko to poté popřelo. Ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že by mělo Rusko s USA vyjednávat o politických změnách v Damašku po odchodu Asada. „Jestliže to opravdu bylo řečeno, je to lež. O ničem takovém se nejedná a jednat nebude. Je to v rozporu s naším názorem. Nezapojujeme se do výměny režimu ani prostřednictvím Rady bezpečnosti, ani politickými intrikami,“ řekl Lavrov. Rusko tvrdí, že o svém prezidentovi musejí rozhodnout Syřané sami.

O zvýšené pomoci pro syrskou opozici se bude jednat v tureckém Istanbulu, na konferenci takzvané koordinační skupiny. Na setkání dorazí zástupci západních i arabských zemí a taky syrské opozice. Ze Sýrie přitom přicházejí zprávy o dalších bojích. Jen včera tam přišlo o život na 52 lidí, asi z poloviny jde přitom o civilisty. Od března se počty obětí vyšplhaly až ke 14 tisícům.

Rozhovor s Pavlem Vondrou a Martinem Kollerem (zdroj: ČT24)