Mladík z lesa je bludný Holanďan

Berlín – Německá záhada, kdo je mladík z lesa, který si říká Ray, je u konce. Po téměř deseti měsících se berlínské policii podařilo zjistit, že Ray je dvacetiletý Nizozemec, jehož skutečné jméno je Robin van Helsum. Podle německé agentury DPA mladého muže poznali jeho blízcí podle fotografie, kterou policie zveřejnila až tento týden.

Zmatený mladík se stanem, batohem a spacím pytlem se loni objevil v německé metropoli a tvrdil, že předchozích pět let žil v lese. Hovořil jen lámaně německy a anglicky. Pamatoval si své údajné křestní jméno a datum narození, podle něhož by mu nyní bylo sedmnáct let. Žádné doklady ale u sebe neměl. Berlínská i nizozemská policie ale nyní potvrdily, že dvacetiletý Robin pochází z nizozemského města Hengelo. V domovském městě byl naposledy spatřen loni 2. září a od té doby byl nezvěstný.        

Případ, který vyvolal pozornost i mimo Německo, dospěl k rozuzlení díky tomu, že fotografii mladíka odvysílala také nizozemská televize, v níž Robina poznala jedna divačka. Podle serveru Welt online jej podle fotografie jednoznačně identifikovala i jeho nevlastní matka. 

Na Rayově příběhu nezbylo zrnko pravdy

„Ray“ dříve policii líčil, že před lety údajně při autonehodě zahynula jeho matka a od té doby přežíval s otcem v přírodě. Když ten zemřel na následky pádu, prý ho pochoval do jámy někde v lese a vyrazil na sever, jak mu dříve otec poradil. Policie pracovala s variantou, že mohl přebývat i v Česku, kde by mohl být pohřbený jeho otec.

V Berlíně žil Robin van Helsum v uplynulých měsících pod dohledem úřadu pro mládež na základě udávaného věku. Protože byl ale ve skutečnosti plnoletý, hrozí mu obvinění z podvodu.