Za masakr ve Srebrenici dostali vojáci celkem 142 let vězení

Sarajevo - Bosenský soud udělil vůbec nejvyšší tresty za spáchání válečných zločinů, když čtveřici příslušníků elitních jednotek poslal za masové vraždění ve Srebrenici na celkem 142 let za mříže. Muži obžalovaní z genocidy se podle soudu přímo podíleli na masakru osmi stovek muslimských obyvatel Srebrenice, kteří byli v červenci 1995 postříleni ve vojenském táboře Branjevo. Střelba trvala přes 5 hodin a vojáci si podle soudu dokonce museli udělat pauzu na oběd. Z osmi stovek zajatců přežili vraždění pouze dva, kteří svědčili u soudu.

Bosenský Srb Stanko Kojić odešel od soudu s trestem 43 let vězení, jeho krajan Zoran Goronja a Slovinec Franc Kos půjdou do vězní na 40 let a Vlastimir Golijan, kterému bylo v době spáchání zločinu 21 let, dostal nejnižší trest, 19 let vězení.

Proces se čtveřicí vojáků začal v Sarajevu před dvěma lety. Obžalobě se podle soudu podařilo dokázat, že se hromadného zabíjení přímo účastnili jako vykonavatelé. Soudce konstatoval, že vraždění trvalo celých pět hodin a že si vojáci během něj dokonce udělali přestávku na oběd.

Obžaloba ale neprokázala spáchání genocidy. „Nebyla to genocida a prokurátor to této skupině nemohl dokázat. Byl to zločin a můj klient to přiznal. Očekávali jsme vysoký trest, ale takhle vysoký ne,“ podotkl Dusko Tomić, právní zástupce odsouzeného France Kose.

Mira Smajlovićová, soudkyně, bosenský tribunál pro válečné zločiny:

„Hromadně povraždili na 800 zajatých bosenských mužů ze srebrenické enklávy, ve věku od 18 do 60 let. Někteří měli zavázané oči a pouta na rukou.“

Srebrenica
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Ve Srebrenici bylo během několika dnů července roku 1995, kdy bylo město vyhlášeno za „bezpečnou zónu OSN“, zavražděno kolem 8 000 bosenských Muslimů (nyní Bosňáků), většinou mužů a starších chlapců.

Soudní dohra srebrenického masakru (zdroj: ČT24)