Karas: Na registrovaném partnerství bych kampaň stavět nechtěl

Do přímé volby prezidenta chce zasáhnout i bývalý poslanec a nyní velvyslanec v Bělorusku Jiří Karas (KDU-ČSL). Známý bojovník proti potratům potřebné podpisy ještě nemá, odhodlání mu ale nechybí. 50 tisíc příznivců by chtěl sehnat do konce září. Rodák z Třebíče oznámil svůj záměr kandidovat na prezidenta začátkem roku a hned si tím rozladil některé spolustraníky. Lidovci totiž vsadili kartu na europoslankyni Zuzanu Roithovou. Karas chce kandidovat bez podpory své mateřské strany.

Bývalý poslanec je známý především jako bojovník proti potratům, registrovanému partnerství a rovněž svým konzervativním názorem na rodinu. Tvrdí ale, že jeho záběr je mnohem širší. S návrhem, aby kandidoval na prezidenta, za ním přišlo hned několik hnutí či neziskových organizací. Podporuje ho například stejně smýšlející Hnutí pro život, které mu spolu s dalšími organizacemi pomáhá sehnat potřebné množství podpisů.

Manželství musí mít v naší společnosti zcela výlučné postavení

Jako prezident by chtěl zlepšit například vymahatelnost práva. Usiloval by i o to, aby nedocházelo k vlamování se do soukromí občanů, zasahování do rodin a narušování přirozeného života. Ekonomickou nadějí Česka je podle něj prosperující střední stav a občané, kteří vnímají svou vlast jako domov a jistotu pro své rodiny. „Svobodný člověk vědomý si své jedinečnosti a důstojnosti vyrůstá především v harmonické rodině. Proto manželství jako trvalé spojení muže a ženy musí mít v naší společnosti zcela výlučné postavení,“ uvádí na svém webu.

Názory Jiřího Karase

  • český národ má chránit život všech lidí včetně nenarozených, tělesně postižených
    a seniorů
  • stát má podporovat rodinu založenou na trvalém svazku jednoho muže a jedné ženy
  • otcovství, mateřství a výchova dětí v harmonických rodinách je nezastupitelnou hodnotou
  • každé další dítě znásobuje bohatství a radost rodiny a je i nadějí pro přežití národa
  • naše země se může stát novým domovem těch, kteří se chtějí naučit náš jazyk a přijmout naši kulturu
  • současné krize mají své kořeny především v krizi morální
  • budoucností naší země je křesťanství, ne islám

S případným financováním kampaně si zatím Karas hlavu nedělá. V rozhovoru pro MF Dnes řekl, že by nešlo o velikou částku: „Byl jsem řadu let poslancem. Ani tehdy jsem nevkládal do kampaně hodně peněz. Na rozdíl od některých mých kolegů. Důležitější bude umět oslovit případné voliče.“ Na registrovaném partnerství osob stejného pohlaví pak podle svých slov rozhodně kampaň stavět nechce.

„Nenabízím utopický ráj na zemi ani prázdné fráze, ale to, co mohu splnit.“

Jiří Karas (1942) vystudoval ekonomii a práva, v politice ale není žádným nováčkem. Od roku 1990 do roku 2006 byl za KDU-ČSL poslancem. Po odchodu ze sněmovny pracoval jako vládní rada na ministerstvu zahraničí, o rok později se stal konzulem v Bělorusku, nyní vede velvyslanectví v Minsku. Pokud sežene potřebné podpisy a bude kandidovat, post velvyslance opustí.