Sedm raněných po potyčkách španělských horníků s policií

Madrid - Sedm zraněných, z toho dva těžce, si na severu Španělska vyžádaly páteční potyčky mezi policií a horníky, kteří stávkovali kvůli vládním škrtům. Údajně šlo o zatím nejnásilnější z řady stávek proti tvrdým úsporným opatřením, jimiž chce španělská vláda dostat zemi z vleklé hospodářské krize.

V pátek horníci vyzbrojení praky a podomáckou vyrobenou pyrotechnikou před dolem v Asturii vypálili světlice na pořádkovou policii, která odpověděla slzným plynem a gumovými projektily. Čtyři policisté a tři novináři utrpěli zranění, když se policie pokusila odstranit zátarasy z hořících pneumatik postavené stávkujícími horníky, kteří proti ní vypálili rachejtle.

Horníci se obávají, že vládní škrty, které počítají se snížením roční podpory důlního průmyslu ze 300 milionů eur (7,63 miliardy korun) na 110 milionů eur (2,79 miliardy korun), toto odvětví zcela zničí.

Nová pravicová vláda přistoupila k tvrdým úsporným opatřením, která mají zabránit prohlubování zadluženosti Španělska. V zemi je navíc nejvyšší nezaměstnanost v Evropě, pohybuje se kolem 25 procent. Mezi lidmi mladšími 25 let je dokonce na úrovni skoro 52 procent.

Vydáno pod