Řekové ve volbách zvolili proevropskou cestu

Atény – Proevropská Nová demokracie (ND) se stala vítězem dnešních parlamentních voleb v Řecku a v koalici se socialistickým hnutím PASOK by mohla vytvořit novou většinovou řeckou vládní koalici. Potvrzují to výsledky dosavadního sčítání hlasů. Vůdce radikální levice SYRIZA Alexis Tsipras už přiznal porážku a gratuloval šéfovi vítězné ND Antonisu Samarasovi. Ten vyzval k vytvoření „proevropské vlády národní jednoty“.

Po sečtení čtyř pětin hlasů jich má Nová demokracie 30 procent, zatímco její hlavní soupeř, Koalice radikální levice (SYRIZA), získal 26,5 procenta. Pro ND zisk znamená 80 křesel, pro koalici SYRIZA 71 křesel. Třetí PASOK má zatím 12,5 procenta hlasů, což reprezentuje zisk 33 poslaneckých míst. 

Protože podle řecké ústavy vítěz voleb automaticky získává bonus dalších 50 křesel, mohla by ND získat celkem 130 mandátů. Spolu s 33 mandáty by ve třísetčlenném parlamentu měly obě strany převahu 163 míst. Šéf vítězné ND Samaras vyzval všechny politické strany, aby se sjednotily v proevropské „vládě národní jednoty“ vedené jeho stranou. „Vyzýváme všechny politické strany, které sdílejí zájem na setrvání v eurozóně, aby se zapojily do vlády národní jednoty. Naše země nemá času nazbyt,“ řekl. 

„Řecký lid se dnes vyslovil pro zachování proevropského kurzu a setrvání v eurozóně,“ řekl Samaras. „Už žádná dobrodružství. Místo Řecka v Evropě nebude zpochybněno a oběti Řeků přinesou ovoce,“ dodal. Slíbil občanům, že dodrží své sliby dané partnerům v eurozóně a zároveň se pokusí zavést prorůstovou politiku, aby povzbudil krizí postižené hospodářství.

Dora Bakojannisová, členka Nové demokracie

„Jsme největší strana, která je povolána vytvořit vládu národní jednoty a vyvést zemi z krize.“

Vasilis Mulopulos, mluvčí strany SYRIZA

„Nemůžeme se zjevně podílet na jejich vládě, protože nebudeme členy kabinetu tvořeného stranami, které podporují záchranný balík.“

Řecké politiky rozdělené úsporami spojuje naděje

Svůj hlas dnes přišli odevzdat i lídři hlavních politických stran - většinou s úsměvěm na rtech. Většině Řeků i Evropské unii přitom úsměv spíše tuhne. Ve volbách se totiž nerozhodovalo jen o budoucnosti Řecka, ale i eurozóny. Pokud by ve volbách zvítězila SYRIZA, která odmítá dohodu o záchranném úvěru a úspory a reformy naordinované z Bruselu, mohlo by to znamenat odchod Řecka z eurozóny, tedy historicky naprosto bezprecedentní situaci.

„Dnes mluví lidé. Zítra začne nová éra Řecka,“ prohlásil Antonis Samaras, lídr Nové demokracie, která patří k podle průzkumů k favoritům voleb. „Přemohli jsme strach, nyní otvíráme cestu k naději,“ řekl vůdce Koalice vládní levice SYRIZA Alexis Tsipras.

Že by se skutečně mohlo začít Řecku blýskat na lepší zítřky, to vypadá i z prvních reakcí evropských politiků. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle připustil, že by Řecko mohlo od svých partnerů v eurozóně získat drobné ústupky v plnění podmínek dohody o záchranném úvěru.

Michael Romancov, politolog

„V Evropě, a to je možná pro Řeky jistá výhoda oproti těm předchozím volbám, se přeci jenom změnil kontext, zejména co se týče Francie, kde se prezidentem stal Hollande. Ten dal najevo, že jeho názor na řešení krize jiný. Než se případně vytvoří Merkhollande, tak uvidíme, jestli celá Evropa vůči Řecku nezaujme poněkud jiný postoj.“

Řekové volili mezi eurem a drachmou

Naděje je to jediné, co řecké politiky spojuje. V ostatních otázkách se rozcházejí, což jen podtrhuje to, že Řecko stojí na rozcestí. Obyvatelé zadlužené země dnes de facto volili mezi eurem a drachmou. V duchu boje eurooptimismu s euroskeptismem se nesla celá předvolební kampaň. „Vyhrožují nám, terorizují nás, ale hlavní hrozbou je, že v pondělí bude pokračovat jejich memorandum o úsporách,“ hlásal ještě v předvečer voleb vůdce Koalice radikální levice SYRIZA Alexis Tsipras. „Pokud se dostaneme do konfliktu s našimi partnery, budeme muset opustit euro,“ varoval zase lídr Nové demokracie Antonis Samaras.

Komplikace: Silný vítr a útok na televizi

Volby se neobešly bez komplikací. Jednou z nich byl silný vítr, kvůli němuž byla zastavena trajektová doprava mezi některými řeckými ostrovy. Panovaly tak obavy, že někteří voliči se nemusejí k urnám dostat včas.

Další incidentem, který vyvolal bouřlivé diskuse, byl útok na budovu televize. Brzy ráno na ni zaútočili dva muži granátem ruské výroby. Granát ale nevybuchl a nikoho nezranil. Pravicově populistická strana Nezávislí Řekové útok označila za ohrožení demokracie a voleb. V podobném duchu se vyjádřil i mluvčí strany SYRIZA.