Egyptští generálové zastoupí poslance a určí pravomoci prezidenta

Káhira - V Egyptě dnes skončí volby, které rozhodnou o příštím prezidentovi státu. Do druhého, vyřazovacího kola se po květnovém prvním kole dostali bývalý premiér Ahmad Šafík a islamista Muhammad Mursí. Hlasuje se bez incidentů, ale při malém zájmu voličů. Armáda podle deníku Al-Ahrám vydá do 48 hodin ústavní dodatek, který stanoví pravomoci prezidenta v přechodném období, kdy bude země bez parlamentu a nové ústavy.

Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), která zemi vládne od loňského sesazení bývalého prezidenta Husního Mubaraka, chce ústavním dodatkem definovat pravomoci prezidenta. Generálové budou plnit roli poslanců a v jejich rukou také zůstanou státní finance. Pravděpodobně také vyberou 100člennou komisi, která připraví novou ústavu, čímž na nový text budou mít značný vliv.

Ústavní soud ve čtvrtek umožnil rozpustit parlament, když rozhodl, že nedávné parlamentní volby byly neústavní. Armáda pak zákonodárný sbor rozpustila a obklíčila parlamentní budovu. Předseda dolní komory Muhammad Saad Katátní v sobotu prohlásil, že armáda nemá právo rozpouštět zvolený zákonodárný sbor. Rozhodnout by se podle něj muselo jedině v referendu.

Většina Egypťanů považuje Šafíka za kandidáta armády a člověka příliš spojeného s Mubarakovým režimem. Egyptský tisk připomíná, že rozhodnutí armády ponechat si legislativní pravomoci a hlavní slovo při stanovení prezidentových pravomocí i tvorbě ústavy znamená, že na výsledku prezidentské volby stejně mnoho nezáleží.

Právě z tohoto důvodu mnoho Egypťanů tvrdilo, že odevzdá neplatné lístky. První kolo voleb se konalo v květnu, druhé je stejně jako první dvoudenní. Mursího tým už v sobotu tvrdil, že podle sobotního trendu zvítězí Mursí, protože mu prý dalo hlas 69 procent lidí. Jak byl ale tento údaj získán, není jasné. Dnes bude stejně jako v sobotu hlasovací čas o dvě hodiny prodloužen a volební místnosti zůstanou otevřené do deseti hodin večer.

Před volebními místnostmi se místy tvoří fronty.
Zdroj: ČTK/AP/Nasser Nasser

„Ničemu z toho nedůvěřuji. Myslím si, že vše bylo předem naplánováno a že my jsme jenom součástí toho plánu,“ řekla jedna z káhirských voliček Asma Fádilová. Po rozpuštění parlamentu prý ztratila důvěru v politické kroky představitelů.

Oficiální výsledky by měly být známy ve čtvrtek. V pohotovosti bude armáda pro případ, že by došlo k povolebním střetům.