Ladislav Jakl - z Hradu na Hrad

Ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl získal nominaci na prezidentskou kandidaturu. Strana svobodných občanů proslulá svým euroskepticismem a názorovou blízkostí k prezidentu Václavu Klausovi mu ji vystavila tento víkend. Jakl se prezentuje také jako žurnalista a rocker, zdá se tedy, že nyní si bude moci připsat i kandidát na prezidenta. Jakl byl jediným kandidátem strany a v prezidentských primárkách pro něj hlasovalo 88 procent z 35 procent zúčastněných členů a příznivců. Po nedělním republikovém sněmu strany to potvrdil předseda Petr Mach.

„Náš kandidát dokáže získat hlasy voličů, kteří by v jiných volbách volili nebo volí ODS,“ řekl Mach. „S potěšením jsem přijal podporu Svobodných na prezidentskou kandidaturu,“ řekl na sněmu Jakl. Strana nyní začne sbírat potřebných 50 000 podpisů pod petici za Jaklovu prezidentskou kandidaturu. 

Prezidentský tajemník proslul řadou nekompromisních vystoupení, v nichž většinou hájil Klausův postup v kontroverzních okamžicích. Například poté, co média propírala některé problematické okolnosti Klausem udělených milostí, hájil poradce svého prezidenta v rozhovoru pro Český rozhlas tím, že důvody, které hlavu státu k udělení milosti vedly, by vůbec neměly být vysvětlovány. Jde podle Jakla o osobní rozhodnutí, které nemá co dělat se spravedlností. „Milost není nějakou protézou spravedlnosti, to není polemika se soudy, napravování soudů, to dokonce vůbec není součást spravedlnosti nebo justice. A kdybych já byl prezidentem, tak já bych milosti nezdůvodňoval vůbec. Vysvětlovat pohnutí individuálního, osobního rozhodnutí je vždycky složité, nikdy ne úplné,“ uvedl Jakl v únoru pro Český rozhlas.

Je znám také tím, že pro jasné a ostré vymezení si nejde daleko. Na svém blogu se pustil třeba do kritiky vybraných žurnalistů, nebo naposledy do akce členů skupiny Ztohoven, kteří během projevu stíhaného poslance Davida Ratha poslancům ve sněmovně rozesílali SMS zprávy o „morální reformě“. Chtěli tím prý upozornit na nutnost navrátit do politiky lidský rozměr a morální hodnoty, ovšem Ladislav Jakl spatřuje v jejich jednání „smradlavé zlo“ a skupinu Ztohoven označil za „mediální miláčky, hýčkané všemi hlupáky, kteří chtějí vypadat cool.“

Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach už avizoval, že po přijetí Jaklova jména v primárkách začne sběr 50 tisíc podpisů potřebných pro kandidaturu v prezidentských volbách. Jakl pro Svobodné představuje kandidáta, který by třeba ve funkci jmenoval takovou bankovní radu České národní banky (ČNB), která „zajistí pokračování zdravé měnové politiky, nedopustí další přesouvání pravomocí a peněz na Evropskou unii a bude sněmovně vracet zákony omezující svobodu člověka“.

Jakl naopak členům a příznivcům strany slibuje, že jeho prezidentská kandidatura a spojení „mediálně známého“ jména se stranou může posílit stranické preference Svobodných. Opačný efekt prezidentský poradce nepředpokládá. „Nepřijde mi, že by mohl existovat živý volič, který by strašně miloval Svobodné, a mě nenáviděl, ale nemohu to vyloučit,“ poznamenal během stranické besedy. „Drtivá většina lidí, kteří mě nesnášejí, by Svobodné stejně nevolili,“ doplnil Jakl. Prezidentský tajemník ovšem zatím neví, zda by byl ochoten, pokud by v prezidentské volbě neuspěl, do strany vstoupit.

Ladislav Jakl o tom, že do Strany svobodných občanů vstoupit nehodlá, chce jim ale zachovat přízeň a podporu:

„Vždy jsem byl člověkem, který politikou žil, ale zároveň jsem si vždy držel distanc od světa politiky, alespoň na jeden krok.“

Svobodní mají přes tisíc členů a registrovaných příznivců, kteří mohli o podpoře Jakla hlasovat. Svobodní se profilují jako pravicová euroskeptická strana. Tvrdí, že pokud se nepodaří prosadit zásadní změny Evropské unie, měla by ji Česká republika opustit.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)