EU i USA si po řeckých volbách oddychly

Brusel /Washington - S očividnou úlevou a příslibem podpory přijaly státy eurozóny a USA zprávy o výsledcích řeckých parlamentních voleb. Ty vyhrála se ziskem 29,66 procenta hlasů proevropská Nová demokracie a bude schopna spolu se třetími socialisty ze strany PASOK vytvořit parlamentní většinu. Řecký prezident Karolos Papulias pověřil šéfa konzervativců z Nové Demokracie (ND) Antonise Samarase jednáním o sestavení vládní koalice. Ten má na návrh koalice pouhé tři dny. Nejraději by vytvořil vládu národní záchrany, které by se účastnilo co nejvíce politických stran. Podle EU i USA tak Řecko zažehná nebezpečí kolapsu řeckého finančního systému a hrozbu celoevropské nestability.

Řecká Nová demokracie (ND) vyhrála nedělní parlamentní volby se ziskem 29,66 procenta hlasů a v 300členném parlamentu si zajistila 129 poslaneckých míst. Koalice radikální levice (SYRIZA) skončila na druhém místě, obdržela 26,89 procenta hlasů a má 71 zákonodárců. V koalici s třetími socialisty, které volilo 12,28 procenta lidí a kteří obsadí 33 křesel, může ND vytvořit parlamentní většinu 162 poslanců. Vyplývá to z téměř úplných výsledků voleb zveřejněných řeckým ministerstvem vnitra. Sečteno bylo 99,8 procenta odevzdaných lístků.

Šéf druhého nejsilnějšího uskupení v Řecku a odpůrce úsporných opatření přiznal porážku. 
„Staneme se opozicí, budeme reprezentovat většinu lidí oponujících dohodě s Mezinárodním měnovým fondem,“ řekl lídr SYRIZY Alexis Tsipras.

Antonis Samaras, lídr Nové demokracie:

„Už žádná dobrodružství. Místo Řecka v Evropě nebude zpochybněno. A oběti Řeků vrátí zemi zpět k prosperitě.“

„Řecký lid promluvil. Plně respektujeme jeho demokratickou volbu. Věříme, že výsledky voleb umožní rychlé zformování vlády,“ uvedli ve společném nočním prohlášení předseda Evropské komise José Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy. „Vzdáváme hold odvaze a houževnatosti řeckých občanů, kteří si byli plně vědomi obětí, které jsou od nich požadovány pro nápravu a nové budování řecké ekonomiky a udržitelný růst jejich země,“ prohlásili oba unijní představitelé.

EU a USA si oddychly. K pomoci Řecku v transformaci jeho ekonomiky se tak ještě v neděli zavázaly státy eurozóny. Evropští ministři financí v prohlášení konstatovali, že pokračování daňových a strukturálních reforem je nejlepší zárukou zažehnání ekonomické krize v zemi. Doufají, že v Řecku po nedělních volbách vznikne kabinet, který bude pokračovat v nastoupených reformách.

„Euroskupina uznává, jak významné úsilí už vyvinuli řečtí občané, a je přesvědčena, že pokračování ve fiskálních a strukturálních reformách je pro Řecko nejlepší zárukou toho, že překoná současné ekonomické a sociální potíže a že dosáhne více prosperující budoucnosti v eurozóně,“ uvádí se v dokumentu.

Barroso a Van Rompuy v prohlášení z mexického Los Cabos uvedli, že druhý záchranný balík, který Řecko obdrží od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, bude základem příštího řeckého růstu a vytváření nových pracovních příležitostí. „Jsme připraveni na další pomoc Řecku v dosažení těchto cílů,“ uvedli Barroso a Van Rompuy, kteří se v Mexiku připravují na dnešní zahájení summitu států skupiny G20.

Německý ministr zahraničí už připustil, že Atény by mohly dostat na provedení reforem vice času. „Nemůžeme připustit změnu již uzavřených dohod, ale umím si představit rozhovory o jednotlivých lhůtách,“ podotkl Guido Westerwelle.

Herman van Rompuy a José Manuel Barroso
Zdroj: ČTK/AP Photo/Virginia Mayo

Bílý dům také vyjádřil naději, že výsledek řeckých voleb povede k rychlému sestavení vlády, která se hned pustí do boje s hospodářskými problémy. Washington rovněž potvrdil svůj názor, že Řecko by mělo v eurozóně zůstat. „Blahopřejeme řeckému lidu k uspořádání voleb v této těžké době,“ řekl tiskový mluvčí prezidenta Baracka Obamy Jay Carney. „Máme zájem na tom, aby Řecko v eurozóně setrvalo a dodrželo své reformní závazky.“

Merkelová blahopřála vítězům voleb v Řecku, doufá v reformy

I německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila přesvědčení, že Řecko bude po nedělních volbách pokračovat v nastoupených ekonomických reformách provázených bolestivými výdajovými škrty. Zároveň gratulovala vůdci řeckých konzervativců z ND Antonisovi Samarasovi k volebnímu vítězství.

Merkelová ale nehodlá dát Řecku více času na splnění dohodnutých reforem a naopak po Aténách požaduje, aby postupovaly přesně podle plánu, s kterým souhlasily a díky němuž získaly i mnohamiliardovou finanční pomoc. Řecko už dvakrát dostalo finanční pomoc a Merkelová řekla, že pro třetí už nevidí žádný důvod.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v neděli označil výsledky řeckých voleb za rozhodnutí řeckého lidu „pokračovat“ v reformách. Připomněl, že opatření mají pouze za cíl vrátit zemi na cestu prosperity a stability. „Tato cesta nebude ani krátká, ani jednoduchá, ale je nutná. A poskytne Řekům vyhlídky na lepší budoucnost,“ podotkl ministr.

Angela Merkelová
Zdroj: Ferdinand Ostrop/ISIFA/EPA