Emiráty chtějí vyřešit problém s odpadky

Dubaj - Spojené arabské emiráty se chtějí zbavit nelichotivého prvenství největšího producenta odpadu na světě. Zatímco třeba v USA vyprodukuje každý člověk něco přes dva kilogramy odpadků na hlavu, v Číně ani ne kilogram, ve Spojených arabských emirátech jsou to dvě a půl kila. Měl by se změnit i zavedený standard - vyvážení odpadků do pouště.

Ještě nedávno bylo v poušti pro odpad místa dost a vyvážet tam nepotřebné věci by šlo ještě celá desetiletí. Spojené arabské Emiráty ale přišly s nápadem odpadky třídit a recyklovat. „Se začátkem programu se soustředíme i na samotné obyvatele emirátu Šarjá, budeme je vzdělávat a objasňovat, co dělat s odpadky jiného, než je vyhodit do popelnice,“ podotkl šéf organizace Bee'ah Khaled Al Huraimel.

Cílem je zastavit plošné vyvážení odpadu do pouště, které se dosud v některých Emirátech, například v Dubaji, děje. Od roku 2014 by měla zhruba polovina odpadu skončit v recyklačních linkách. Jde třeba o pneumatiky, Americká univerzita přišla se způsobem, jak je účinně recyklovat a použít při výrobě plastových dílů. 
 

„Není to snadné, přednášku před studenty nám několikrát policie zakázala. Soukromý sektor, kde nám vždy řeknou: 'Nemáme ani půl dne času, zorganizujte si to sami.' Velký smysl to nemá,“ vysvětlil Habiba Al Marashi z Emirates Environmental Group. Nabízí se i využití recyklovaného odpadu k výrobě energií a další možnosti ve stavebnicví - hlavní ale bude přesvědčit veřejnost, že recyklace mají svůj smysl.

Reportáž Šárky Kuchtové (zdroj: ČT24)