Čínští kosmonauti vstoupili do vesmírného modulu

Peking - Čínská loď Šen-čou 9 se dopoledne na oběžné dráze spojila s experimentálním vesmírným modulem Tchien-kung 1. Tříčlenná posádka se posléze několik hodin připravovala na vstup do modulu. Dva kosmonauti jsou již uvnitř. Poprvé v čínské historii je členkou posádky i žena, třiatřicetiletá Liou Jang.  V modulu budou pobývat vždy právě jen dva astronauti a třetí zůstane ve vesmírném plavidlu Šen-čou.

Loď, která startovala v sobotu, se k modulu připojila v 08:00 SELČ. Dalších několik hodin posádce trvalo, než do modulu vstoupili.

Přechod mezi kosmickou lodí a orbitální stanicí poprvé provedli čínští kosmonauti. Tchajkonauti, jak se v Číně kosmonautům říká, vstoupili na palubu modulu obíhajícího ve výšce 343 kilometrů nad Zemí.

Během plánovaných deseti dnů spojení lodi s modulem bude posádka provádět lékařské testy a další pokusy; například bude zkoumat vliv stavu beztíže na biorytmy a
pracovní výkon lidí.

Příprava startu Šen-čou 9
Zdroj: ČT24/ISIFA

Modul Tchien-kung je pouze experimentální, proto nemůže být obýván trvale. Se stálou orbitální stanicí Čína počítá až od roku 2020.

Čína je teprve třetí zemí, která do vesmíru vysílá své vlastní lodi i posádky. Další pilotovanou misi připravuje ještě pro letošek. V příštím roce chce Čína vyslat na povrch Měsíce průzkumné vozítko, kolem roku 2017 má v úmyslu získat pomocí sondy vzorky měsíčního povrchu. Po roce 2020 chce na Měsíc vyslat lidskou posádku. S ostatními zeměmi asijská velmoc na vesmírných programech spolupracuje jen v omezeném rozsahu.

Vesmírnou loď vynesla na orbitu raketa Dlouhý pochod z čínského kosmického střediska Ťiou-čchüa, jež se nachází v poušti Gobi v severozápadní provincii Kan-su. Přistání je plánováno zhruba v západní Číně.