Krev zavražděných sportovců z roku 1972 je i na německých rukou

Berlín – Palestinským teroristům z Černého září, kteří během olympiády v Mnichově před 40 lety zmasakrovali 11 izraelských sportovců, pomáhal německý neonacista Willi Pohl. Německá policie to věděla, ale nezasáhla. Vyplývá to z odtajněných a zveřejněných zpráv Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), německé kontrarozvědky, o nichž informoval týdeník Der Spiegel. Informace v rozsahu asi 2 000 stran byly zveřejněny před 40. výročím útoku, který se udál 5. září 1972. Pohl, který se nyní živí psaním detektivek pod jménem Willy Voss, teď ale tvrdí, že nevěděl, že byl napojen na přípravy na masakr na olympiádě. Od neonacismu se distancuje.

Při dvacetihodinovém dramatu během 11. dne XX. olympijských her v Mnichově obsadili pět minut před pátou hodinou ráno palestinští extremisté z organizace Černé září ubikaci izraelské výpravy v olympijské vesnici a na místě zastřelili dva izraelské sportovce. Dalších devět Izraelců, jeden policista a pět z osmi teroristů bylo zabito při nepřehledné situaci na mnichovském letišti.

Zveřejněné dokumenty zahrnují mimo jiné korespondenci mezi místní policií v Dortmundu a BfV, podle níž sedm týdnů před masakrem měl muž jménem Saad Valí, popsaný jako „arabského původu“, tajnou schůzku s neonacistickým aktivistou Willim Pohlem. Saad Valí, alias abú Dáud, byl jedním z vůdců organizace Černé září a jedním z hlavních organizátorů útoku na izraelské sportovce. Zemřel v Damašku v červenci 2010. O německých komplicích nikdy nemluvil a do smrti svoji akci obhajoval.

Nově zveřejněné údaje dokazují, že ani BfV, ani německé bezpečnostní orgány i přes jasné informace nesáhly k abú Dáudově zatčení. Podle Spiegelu pomohl neonacistický aktivista abú Dáudovi při shánění falešných dokumentů, zejména pasů. Ve zprávě se uvádí, že „vozil abú Dáuda po celém Německu na setkání s Palestinci v různých městech“.

Podle týdeníku Pohl pomohl palestinským teroristům i při shánění zbraní - možná právě těch, které byly poté použity při masakru. „Pocházely z velmi specifické výrobní linky a byly vyrobeny pro Saúdskou Arábii,“ stojí v jedné ze zpráv. Identické zbraně byly použity Palestinci při zabití rukojmích na olympiádě.

Ráno 5. září 1972 pronikla osmičlenná palestinská skupina Černé září vyzbrojená samopaly do olympijské vesničky v Mnichově, zavraždila dva Izraelce a dalších devět vzala jako rukojmí. Hrozila, že je zabije, pokud Izrael nepropustí více než 200 palestinských vězňů. Večer se německým úřadům podařilo komando přesvědčit k odletu do Káhiry s rukojmími. Na vojenském letišti ve Fürstenfeldbrucku u Mnichova je však čekali elitní střelci. Při přestřelce a explozi přistavených vrtulníků zahynulo všech devět rukojmích, pět z osmi teroristů, jeden policista a jeden pilot. Postup německých úřadů se stal terčem ostré kritiky. Tragické hry skončily 11. září, tedy v den, kdy byl v roce 2001 svět šokován teroristickým útokem na New York.

Pohl byl také podle zprávy spojen s dalšími plánovanými palestinskými útoky po mnichovském masakru. Podle abú Džiháda, tehdejšího poradce a zástupce ve straně Fatah Jásira Arafata, měl Pohl naplánovat útok v kolínské katedrále a v dalších německých městech. Pohl byl ale nakonec v říjnu 1972 zatčen v Mnichově s výbušninami a zbraněmi. Dostal malý trest za „nezákonné držení střelných zbraní“, již čtyři dny po odsouzení byl ale propuštěn na svobodu.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod