Saúdská Arábie má nového korunního prince

Rijád - Novým korunním princem v Saúdské Arábii byl jmenován ministr obrany princ Salmán. Na trůn nastupuje po svém bratrovi Najífovi, který v sobotu zemřel v Ženevě na selhání srdce. Salmánovi ibn Abdal Azízovi Saúdovi je 76 let a po králi Abdalláhovi, který je jeho nevlastní bratr, je nejvýše postavený v hierarchii klanu Saúdů. Má pověst bezúhonného člověka a úspěšného soudce v rozhodování rodinných sporů.

Král měl teoreticky 30 dní na jmenování následníka trůnu, ale počítalo se s tím, že se rozhodne hned, jakmile skončí čas pro přijímání kondolencí. Princ Najíf ibn Abdal Azíz Saúd byl korunním princem od loňska, ale víc než 30 let vedl resort vnitra. Tam ho nyní nahradí princ Ahmad ibn Abdal Azíz Saúd, který byl dosud Najífovým náměstkem. Najíf byl pohřben v neděli v Mekce.

Podle zvyklostí se v Saúdské Arábii trůn dědí jen mezi syny zakladatele království krále Abdal Azíze, který zemřel v roce 1953. Měl téměř 40 synů a většina z nich je nyní ve vysokém věku. Uvažuje se o změně principu, která by umožnila předávání trůnu mladší generaci, avšak není jasné, která z větví početné Abdal Azízovy rodiny by v tomto případě měla dostat přednost.

Vydáno pod